Fruit

Nieuws

Markt: topsortering aardbeien houdt € 11 prijslijn vast

De echte topsortering aardbeien weet deze week nog een vaste lijn vast te houden tegen een dalende internationale prijs.

Dat blijkt uit veilinggegevens van The Greenery en vergelijkingen met buitenlandse prijsnoteringen.

De prijsvorming voor de belichte aardbeien met het kwaliteitslabel Sweet and Sunny brachten deze week op The Greenery vrijwel elke dag prijzen op van € 5,50 per pond (€ 11 per kilo) of iets meer. Dat is voor de grovere vruchten het geval. De kleinere sortering hield de prijslijn niet vast op de veiling, waar deze week volumes groter zijn overigens. De klok krijgt mogelijk voorrang bij deze handelsverhouding.

Belgische prijzen

In België lag de uitbetaalprijs voor aardbeien bij de veilingen gemiddeld op € 9,08 per kilo in week 6. Dat was nog € 8,22 in week 5. De uitbetaalprijs zal deze week nog hoger liggen met veilingprijzen die (woensdag) € 13 tot bijna € 14 per kilo bedragen voor de topsorteringen en € 5 tot € 7 voor de mindere sorteringen.

Internationale markten

Op de internationale markten wordt gesproken over ruime volumes Spaanse aanvoer. De Duitse handel heeft ook Italiaanse en Griekse aardbeien voldoende. In week zes viel de aanvoer uit Marokko terug en werd meer op de Spaanse aanvoer geleund. Op Franse groothandelsmarkten liepen prijzen eerder deze maand nog op naar € 5,80 per kilo, maar de markt lijkt te reageren op de grotere aanvoeren. In Rungis zakte de prijs als eerste, nu ook gevolgd door andere handelscentra als Nantes.

Of registreer je om te kunnen reageren.