Fruit

Nieuws

Fruitrassen exclusief voor huisverkoop

Duitse fruittelers verenigen zich met exclusieve rassen voor huisverkoop. Ook telers in Nederland en België kunnen zich aansluiten.

Een groep Duitse fruittelers met boerderijwinkels hebben als onder de naam Exklusive Hofsorten GmbH een club opgericht die gezamenlijk nieuwe rassen voor speciaal de huisverkoop willen introduceren. Veel nieuwe rassen worden als clubras geïntroduceerd, waarbij de afzet exclusief via de verkooporganisatie loopt. Hierdoor vissen telers met eigen afzet via (onder meer) huisverkoop regelmatig achter het net.

Andere eisen dan supermarkt

De nieuwe vereniging gaat op zoek naar appelrassen die niet via supermarktketens verkrijgbaar zullen zijn, maar echt exclusief zijn voor fruittelers met huisverkoop. Gezien het eigen karakter van de huisverkoop liggen de selectiecriteria voor een nieuw ras iets anders. Absoluut op nummer 1 staat de smaak. Het uiterlijk van het ras speelt een minder grote rol dan bij een supermarktras. Exklusive Hofsorten heeft zelf contacten met rassenveredelaars en gaat zelf nieuwe interessante rassen uittesten. Ook de mening van consumenten weegt zwaar mee voordat een nieuw ras gelanceerd wordt.

Lees verder onder foto

Exklusive Hofsorten GmbH was in de afgelopen maand met een stand op alle grote fruitteeltbeurzen in Nederland en Duitsland aanwezig. - Foto: Wouter van Teeffelen
Exklusive Hofsorten GmbH was in de afgelopen maand met een stand op alle grote fruitteeltbeurzen in Nederland en Duitsland aanwezig. - Foto: Wouter van Teeffelen

Telers uit het Rheinland

De fruittelers en huisverkopers George Boekels, Manfred Felten en Roland Schmitz-Hübsch uit het Rheinland (D) zijn de initiatiefnemers voor deze club . Zij bouwen aan een groot netwerk van fruittelers binnen en buiten Duitsland. De Achterhoekse fruittelersdochter Sophie Horstink is aangesteld als coördinator Benelux voor Exklusive Hofsorten. Zelfstandig ondernemer Herbert Knuppen, die al 14 jaar actief is als rassenmanager voor clubrassen, ondersteunt de nieuwe club met zoeken naar interessante rassen en het op de markt zetten van de nieuwe appelrassen speciaal voor de huisverkoop.

Ook voor Nederlandse telers

Fruittelers met huisverkoop in Duitsland, Nederland en België kunnen zich melden als geïnteresseerden om bij het netwerk aan te sluiten. Geïnteresseerden kunnen hun contactgegevens mailen naar: info@exklusivehofsorten.de. Als een fruitteler later besluit een ras te gaan planten, wordt een overeenkomst met Exklusive Hofsorten GmbH gesloten en een jaarlijkse contributie geheven.

Of registreer je om te kunnen reageren.