Doorgaan naar artikel

Inkomen fruittelers hersteld na rampjaren 2018 en 2019

De inkomens in de fruitteelt hebben zich in 2020 hersteld na rampjaren 2018 en 2019. Dat blijkt uit de jaarlijkse inkomensraming van Wageningen Economic Research (WER).

In 2019 hadden de inkomens in de fruitteelt nog flink te lijden onder de zeer matige financiële resultaten van hardfruitafzetseizoen 2018-2019. Van alle boeren en tuinders verdienden fruittelers toen het minst. In 2018 was het nog slechter.

In 2020 kon het daarom bijna niet anders dan de goede kant op en uit de vandaag bekend gemaakte inkomensraming van Wageningen Economic Research (WER) blijkt dat: in de fruitteelt is het inkomen gemiddeld met een kleine 50% gestegen, van € 35.000 in 2019 naar € 51.000 per onbetaalde aje dit jaar. Daarmee houden de fruittelers de varkens- en melkveehouders en de aardappeltelers achter zich.

Lees verder onder de grafiek

Bron: Agrimatie

Bron: Agrimatie

Consument eet gezonder

Door de coronacrisis steeg de verkoop van hardfruit, mensen gingen gezonder eten waaronder meer fruit. De huisverkoop verdubbelde en ook in de supers deed Nederlands hardfruit het goed, terwijl importproduct van ver te maken had met logistieke knelpunten en hogere kosten als gevolg van corona. Daardoor eindigde het afzetseizoen 2019-2020 deze zomer met behoorlijk hoge prijzen voor appels en peren. Omdat de voorraden aan het begin van het nieuwe seizoen 2020-2021 op waren, bleef het prijsniveau voor zowel appels als peren gunstig.

Wisselend beeld zachtfruit

Bij zachtfruit waren de resultaten wisselend. Rode bessen bijvoorbeeld worden vooral afgezet richting horeca en gingen dus in prijs achteruit. Blauwe bessentelers werden gehinderd door een late nachtvorst. Aardbeienbedrijven deden het in 2020 goed, maar die worden door WER meegenomen in de gemiddelden van de vollegrondsgroente.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin