Fruit

Nieuws

Goede verkoop zachtfruit op magere afzetmarkt

Piekprijzen die we gewend zijn voor aardbeien en goede volumes voor rode bes maakten de kerstweek bijna normaal op een verder magere afzetmarkt.

Voor een specifiek kerstproduct als rode bes zijn in de aanloop naar Kerstmis flinke volumes geleverd aan het supermarkt- en speciaalzaakkanaal. Door de sluiting van de horeca waren de verwachtingen voor rode bes niet bijzonder hoog, maar bessenbedrijven in verschillende delen van het land melden verrassend goede verkopen. De balans moet nog opgemaakt worden, maar het lijkt erop dat een bijna normale vraag ontstond in de week voor kerst.

Het is mogelijk dat ook horeca met thuisbelevering een basisomzet op gang hield. De keuze voor rode bes als garnering wordt dan snel gemaakt om het exclusieve karakter aan maaltijden te duiden.

Bijbestelvraag

Op de veiling bij The Greenery was maandag 28 december te zien dat voor rode bessen nog steeds een prijs van € 1,30 werd betaald (125 gram). Dat niveau haalde het vorige week ook vanaf woensdag. Dit duidt op een bijbestelvraag. Het is een signaal dat de basisvraag voor dit kerstproduct goed was.

Lees verder onder de foto

Stevige volumes rode bes gevraagd deze kerst. - Foto: Ton van der Scheer.
Stevige volumes rode bes gevraagd deze kerst. - Foto: Ton van der Scheer.

Kerstpiek aardbeien

Bij aardbeien werd op het hoogtepunt van de vraag in de kerstweek € 16 per kilo betaald. Dat is gelijk aan de piek van vorig jaar in die week. Toen hield die piekprijs enkele handelsdagen aan, maar vanaf donderdag is de prijs dit jaar naar € 11 per kilo gedaald, nog altijd een behoorlijke prijs. Er stond meer volume belichte aardbeien voor de klok in vergelijking met vorig jaar, al geldt dat de volumes relatief klein zijn in de belichte teelt en de klok eigenlijk een momentopname van een klein marktsegment geeft.

Witlof- en trostomatenaanvoer

De algehele aanvoer op de veilingen is klein op dit moment. Alleen witlof en trostomaten kwamen in redelijke volumes, maar met prijzen van achtereenvolgens € 0,50 en € 1,05 per kilo is de afzet mager. Mogelijk krijgt de markt dinsdag wat impulsen als nieuwe verse aanvoer beschikbaar komt voor leegverkochte afzetketens.

Of registreer je om te kunnen reageren.