Fruit

Nieuws

‘Stellingen zijn goedkoper dan trayveld’

Stellingen voor aardbeitrayplanten zijn te duur in vergelijking met trayvelden, is vaak het idee. In werkelijkheid is het eerder omgekeerd, zo blijkt.

Stellingfabrikant GeGe Machinebouw ontwikkelde een spreadsheet voor de economische vergelijking van stellingen met trayvelden. Hieruit blijkt dat opkweken op stellingen gunstiger kan uitpakken dan op trayvelden.
In editie 24 van Groenten & Fruit wordt de bedrijfseconomische benadering besproken. Ook worden de uitgangspunten voor de economische vergelijking en de feitelijke berekening toegelicht.

Kweker gebruikt stellingen ook voor stekken uit moederplanten

Een van de uitgangspunten is dat de opkweekstellingen alleen gebruikt worden voor het maken van trayplanten. Plantenkweker Rob van den Meulengraaf in Best gaat nog een stap verder, hij gebruikt de stellingen ook nog voor het maken van stekken uit moederplanten. Bekijk in deze eerdere editie van Groenten & Fruit hoe dat in zijn werk gaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.