Fruit

Nieuws

Met appels de strijd aanbinden tegen hooikoorts

Met het voorzichtig eten van appels kunnen hooikoortspatiënten van hun berkenpollenallergie afkomen.

Onderzoekstation Laimburg in het Italiaanse Zuid-Tirol heeft in de afgelopen jaren samen met dermatologen van de universiteit van Innsbruck een appeltherapie voor mensen met een berkenpollenallergie ontwikkeld. In het EU-Interreg-project AppleCare heeft het onderzoeksteam een natuurlijke therapie ontwikkeld, waarmee mensen met een allergie tegen met name berkenpollen immuniteit ontwikkelen. Nu worden de eerste goede resultaten gemeld van personen die na jaren weer zonder problemen appels kunnen eten en veel minder allergische reacties in het pollenseizoen hebben.

Synthetische preparaten

Er bestaat al langer een therapie waarin allergische personen met synthetische preparaten in enkele jaren de berkenpollenallergie overwinnen kunnen. De in het project ontwikkelde natuurlijke therapie voorziet in de consumptie van drie appelvariëteiten in een specifieke volgorde.

In de eerste maanden begint de patiënt een kleine hoeveelheid van de eerste ras met een wat zwakkere allergische reactie te eten, die hij vervolgens geleidelijk opvoert tot een hele appel van de variëteit per dag. In de latere maanden wordt dat opgevoerd naar andere appelrassen, die een sterkere allergische reactie geven, in steeds grotere hoeveelheden

Diverse rassen geschikt

Appelallergie komt vaak voor in combinatie met hooikoorts(klachten), waar maar liefst 20% van de Europeanen in meer of minder mate last van heeft. Er is al wat langer een appelras op de markt, de Santana, die door 60% van de mensen met een appelallergie wél verdragen wordt. Maar ook rassen als Elise, Wellant en Boskoop worden vaak goed verdragen en kunnen een rol spelen in deze natuurlijke therapie tegen allergieën.

Of registreer je om te kunnen reageren.