Doorgaan naar artikel

Aardbeien lopen in op peren in verkooptop-10 fruit

In kilo’s uitgedrukt komt de aardbei dichter bij peer in de top 10 van het meest verkochte fruit. Dat blijkt uit cijfers van GfK.

Dit onderzoeksbureau houdt de inkopen bij van een grote groep consumenten bij supermarkten, winkels en markten (panelonderzoek). In 2019 groeide het volume aardbeien met 26%, terwijl het aangekochte volume peren afnam met 12%. Per huishouden wordt nu 5 kilo peren gekocht tegen 3,9 kilo aardbeien. In 2019 werd 5,3 kilo peren en 2,9 kilo aardbeien gekocht per huishouden. De aardbeienconsumptie loopt daarmee in op de consumptie van peren.

Ook de aankoop van druiven is in kilo’s nu gelijk aan de perenverkoop. Daarmee ligt de vijfde plek in de toptien voor peren onder vuur.

Het effect van prijsschommelingen op deze ontwikkeling is onzeker. Het perenseizoen begon niet met hoge prijzen in 2019. Die prijzen stegen later in het seizoen.

In 2019 wisten supermarkten de verkopen van appels zo aantrekkelijk te maken dat de nummer één in de toptien van meest gekochte fruit ten opzichte van nummer twee, bananen, de afstand vergrootte in 2019.

Appels drukten bestedingen

In 2019 was de kiloprijs van vers fruit gemiddeld even hoog als in 2018. De prijs van een kilo appels was wel duidelijk lager dan in 2018. Met name in het voorjaar van 2018 waren de appelprijzen hoog. Daardoor lagen de bestedingen voor vers fruit wel lager in 2019, blijkt uit de gegevens van GfK die in het juist uitgebrachte jaarverslag van GroentenFruit Huis zijn gebruikt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin