Fruit

Nieuws

Cabriokas alleen bij regen en in oktober dicht

De bedekte teelt van fruit is ‘booming’. Zachtfruit is de snelst groeiende glasteelt. Maar ook bedekte appelteelt is in onderzoek.

Op het proefstation voor de fruitteelt in het Betuwse Randwijk staat al enige tijd de zogeheten cabriokas. Hierin wordt gekeken naar de voordelen van fruitteelt onder een dak. Om een misverstand voor te zijn wil onderzoeker Rien van der Maas van Wageningen UR wel graag kwijt dat, anders dan bij auto’s met cabriodak, het dak van deze cabriokas 90% van het jaar wijd open staat.

Invlieg luizen tegengaan

In oktober echter staat het dak van de cabriokas standaard dicht. De andere elf maanden van het jaar gaat het dak alleen automatisch dicht als de sensoren van de cabriokas regendruppels voelen. Het dak gaat dan weer open als het droog is. Het dak blijft in deze maand dicht omdat de druk van de roze appelluis groot is. De mannetjesluizen komen juist in oktober van boven de appelboomgaarden ingevlogen. Als het dak boven deze appelbomen dicht is moeten ze echter elders hun heil zoeken.

Lees verder onder de foto.

De gevel en het dak van de cabriokas kunnen met één druk op de knop dicht, maar staan door het jaar heen 90% van de tijd open. - Foto: Ton van der Scheer
De gevel en het dak van de cabriokas kunnen met één druk op de knop dicht, maar staan door het jaar heen 90% van de tijd open. - Foto: Ton van der Scheer

Buiten houden van schimmels

De rest van het jaar is de overkapping tegen de regen vooral van nut voor het tegengaan van schimmelziektes in de teelt van hardfruit. Alleen al door de besparing van fungiciden zou een belangrijk deel van de investering die voor overkapping van appelbomen nodig is ecologisch én economisch worden terugverdiend.

Lees binnenkort een uitgebreid verhaal over de voortgang van dit onderzoeksproject in Groenten & Fruit Magazine.

Of registreer je om te kunnen reageren.