Fruit

Nieuws

CU: Verruim klasse 1 en in schoolfruit klasse 2

ChristenUnie (CU) vraagt de minister van Landbouw nu echt stappen te zetten tegen verspilling van groente en fruit.

In Kamervragen stelt CU-kamerlid Carla Dik-Faber een aantal stappen voor aan haar partijgenoot landbouwminister Carola Schouten. Zo ziet het Kamerlid meer kans verspilling tegen te gaan als de normen voor klasse 1 product worden verruimd. Aanpassing van alleen de normen voor klasse 2 is niet genoeg denkt Dik-Faber.

Inkoopspecificaties verruimd

Met de aanpassing van klasse 1 worden ook inkoopspecificaties van supermarkten verruimd. Nu kiezen supermarkten in uitzonderlijke omstandigheden voor versoepeling van de inkoopspecificaties. Schouten zou supermarkten moeten vragen die versoepeling standaard door te voeren. Die lijken die stap al wel te maken. De lagere appeloogst leidt er bijvoorbeeld nu toe dat meer hagelplekken worden toegestaan op vruchten in tasjes fruit.

Klasse 2 naar scholen

Dik-Faber pleit verder voor het aanpassen van de inkoopspecificaties voor het schoolfruitprogramma. Door kinderen klasse 2 fruit en groente voor te schotelen kan meer fruit van deze kwaliteit afgezet worden en leren kinderen dat fruit en groente er niet altijd perfect uitziet, stelt het Kamerlid.

Toezegging

Schouten heeft toegezegd een motie van Dik-Faber over ‘cosmetische aspecten in specifieke handelsnormen voor groenten en fruit’ uit te voeren. De Kamervragen zijn bedoeld de minister daaraan te herinneren. Schouten liet al een onderzoek uitvoeren naar verspilling in de keten voor groente en fruit. Waginingen University & Research waarschuwde voor te rigide versoepelingen om de keten niet te verstoren.

Europese lobby

Dik-Faber wil verder dat de minister meer Europese druk uitoefent om de Europese handelsnormen voor groente en fruit te verruimen. Nederland moet de evaluatieperiode van deze regels aangrijpen om met andere landen een verruiming te bepleiten. Ook wil Dik-Faber dat meer onderzoek komt naar verspilling bij de teler. Hoeveel product blijft onverkocht door te hoge inkoopspecificaties?

Of registreer je om te kunnen reageren.