Doorgaan naar artikel

Vlaamse vergoeding droogteschade gemiddeld € 13.000

Het Vlaamse ministerie van Landbouw en Visserij heeft bijna € 100 miljoen uitgekeerd aan droogteschade in 2018 aan 7.527 bedrijven uit de land- en tuinbouw.

Dat maakt het ministerie bekend. Dat bedrag kan verder oplopen, omdat nog maar 63% van de ingediende schadeclaims is behandeld. Gemiddeld komt de schadevergoeding daarmee uit op ruim € 13.000 per bedrijf, maar tussen bedrijven en sectoren zijn de verschillen uiteraard groot.

De droogte die Vlaanderen, maar ook Nederland in 2018 in haar greep hield, werd in november 2018 door de Vlaamse regering als landbouwramp erkend. In totaal werden door 12.007 bedrijven tegemoetkomingsaanvragen ingediend in de periode van 29 oktober 2018 tot 28 februari 2019.

Na behandeling van het dossier wordt het bedrijf een voorstel van beslissing gestuurd. Als de ondernemer daarmee akkoord gaat, ontvangt hij de vergoeding binnen 3 maanden.

Rampenfonds

Vlaanderen kent het systeem met een rampenfonds voor natuurverschijnselen als regen, droogte, vorst en wind wanneer dit een uitzonderlijk karakter heeft. Dat fonds keert ook uit als een onvoorzienbare plaag van schadelijke organismen optreedt. Hagelschade komt niet in aanmerking voor vergoeding uit het landbouwrampenfonds, omdat dit te verzekeren is. Vlaanderen wil ook zelf toe naar een systeem van landbouwverzekering.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin