Fruit

Nieuws

Perentelers doen offer aan handel op termijnmarkt

Perentelers willen in de termijnhandel op de opgaande markt nu niet het onderste uit de kan met prijscontracten. Volgende maand start een echt handelsplatform.

Dat zegt Dirk Coucke, directeur van Fruit Trading Company (FTC) en initiatiefnemer van de perentermijnmarkt. Contracten worden nu aangeboden voor € 0,79, maar stegen de laatste tien dagen niet door. De Conferenceprijs is aan een bijzondere start van het jaar bezig met prijzen die normaal later in het seizoen betaald worden. De termijnmarkt is er vooral om prijsrisico’s af te dekken, maar het aantal contracten moet nog groeien.

Bewuste strategie

Nu de contractprijs terughoudend is kan de termijnmarkt aantrekkelijker gemaakt worden. Dat is een bewuste strategie, zegt Coucke. “Het is een kleine toegeving aan de markt om deze verder op gang te krijgen. Dat is al met het oog op het nieuwe seizoen. Gezien het aantal knoppen aan de bomen kan het een ander seizoen worden met meer peren. Telers kiezen er niet voor om dit jaar op een piekprijs te gaan zitten en volgend jaar een lage prijs te accepteren. Ze hebben liever een vastere prijsvorming.”

Het is zaak voor FTC om snel meer bedrijven als koper in te schrijven op de termijnmarkt. Op de Fruit Logistica beurs volgende week in Berlijn gaat FTC met retail en handel in gesprek op een eigen stand. “We willen in Berlijn zoveel mogelijk partijen interesseren. Dan is ook het nieuwe tradeplatform klaar met een termijnmarktfunctie”, aldus Coucke.

Biedingen mogelijk

Tot nog toe zijn alleen contracten verkocht op de aanbodsprijs. In de oplopende markt heeft FTC niet gereageerd op lagere biedingen, ook niet op het platform Service2Fruit. Daar is het wel mogelijk om iets lager (of hoger) te bieden. Het systeem van FTC gaat veranderen. In een echte termijnmarkthandel zijn biedingen onderdeel van de prijsvorming. Vanaf medio februari gaat FTC met het tradeplatform werken, en verdwijnt het huidige systeem. Biedingen op seizoen 2020-2021 worden dan ook zichtbaar. De eerste transactie voor volgend seizoen is al gesloten op 1.500 ton voor € 0,60.

€ 0,03 bij betalen

Volgens Coucke lijkt het seizoen en de termijnmarkt uit te draaien op een bijbetaling door telers. Hij rekent voor: “De spotmarkt komt gemiddeld uit op € 0,66 verwachten we (FTC-index, red.). De telers namen tot nu genoegen met een prijs van gemiddeld € 0,63 per kilo. Ze geven dat verschil graag af omdat het volgende seizoen alweer belangrijker is en kopers zo hopelijk meegenomen worden in het prijssysteem.”

Of registreer je om te kunnen reageren.