Doorgaan naar artikel

Nieuwe folie met aanzienlijke lichtverstrooiing

Fruit Security in Ederveen heeft een folie in zijn programma met een opvallend hoge lichtverstrooiing, zonder dat dit ten koste gaat van de lichtdoorlatendheid.

Diffuse folie breekt het van buitenaf invallende lichtspectum, waardoor het licht beter verstrooid wordt. Dat vertaalt zich in een egale lichtspreiding en beperkt schaduwwerking.

Maar er bestaan flinke verschillen tussen de ene of andere folie, demonstreerde de Jong van Fruit Security vorige week op de Aardbeiendag in Den Bosch. Hij deed dit met een laserstraal die door folie werd geleid, en werd weergegeven op een achter de folie opgesteld scherm. Zie de foto hieronder.

Lees verder onder de foto.

Een demo-opstelling met laserlicht om de diffusiteit van folie in beeld te brengen. - Foto's: Joost Stallen

Een demo-opstelling met laserlicht om de diffusiteit van folie in beeld te brengen. – Foto’s: Joost Stallen

Met een gangbare diffuse folie (200 micron, lichtdoorlatendheid 87%, kan de lichtverstrooiing beperkt blijven. Zie de foto hieronder.

Lees verder onder de foto.

Gangbare diffuse folie, 200 micron, doorlatendheid 87 %.

Gangbare diffuse folie, 200 micron, doorlatendheid 87 %.

Daardoor resteert nog een aanzienlijke focus van het licht. Zie de foto hieronder.

Lees verder onder de foto.

Het verstrooiingsbeeld met gangbare diffuse folie.

Het verstrooiingsbeeld met gangbare diffuse folie.

Diffuus

Met de nieuwe folie ‘Diamond 15’ van de Israëlische fabrikant Politiv zou de lichtspreiding aanzienlijk beter zijn. In de demo-opstelling was te zien dat de laserstraal na passage van de foliesoort ver uit elkaar getrokken werd, resulterend in een diffusie lichtvlek (zie de twee foto’s hieronder.) De lichtdoorlatendheid van met Diamond 15 blijft daarbij op 89%. “De kwaliteit van het doorgelaten licht blijft dus perfect”, aldus De Jong.

Lees verder onder de foto‘s.

  • Diamant 15, 200 mesh, 89% doorlatendheid.

    Diamant 15, 200 mesh, 89% doorlatendheid.

  • Beeld na verstrooiing van het licht met de Israëlische folie.

    Beeld na verstrooiing van het licht met de Israëlische folie.

De folie, met IR en anticondens-eigenschappen, is verder aan te passen in de mate waarin uv-licht wordt doorgelaten. Normaal wordt licht vanaf 350 nanometer doorgelaten, met uv-open folie wordt de doorlaat opgerekt tot 270 nanometer. Extra uv zou gunstig zijn voor de vruchtkleuring en voor bijen. De grotere uv-doorlaat is niet van invloed op de uv-stabiliteit. Het prijsverschil tussen gangbare diffuse folie en Diamant 15 blijft volgens Security Systems beperkt tot enkele centen per vierkante meter.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin