Fruit

Nieuws

Maker zoetstof zoekt Nederlandse (EKO) fruittelers

Fooditive, een nieuwe zoetstoffenmaker uit Rotterdam, zoekt Nederlandse appels en peren als grondstof.

Het Rotterdamse bedrijf kreeg in 2019 van Rabobank een Achtergesteld Innovatielening en werd daarmee als zeer kansrijke startup beschouwd. Het bedrijf produceert plantaardige zoetstoffen uit afval van appels en peren voor de Europese voedingsindustrie. Het product Fooditive is een gezonder alternatief voor chemische zoetstoffen.

Klasse 3 fruit

Het bedrijf betrekt nu klasse 3 fruit van twee Nederlandse telers, maar zal dit jaar de productie uitbouwen. De zoetstof is een bewerkte vorm van fructose, waarbij de calorieën zijn verwijderd uit de fruitsuiker, aldus een woordvoerder van het bedrijf. Dat proces is gepatenteerd. Om in te spelen op de groeiende vraag naar biologische voeding, zoekt de verwerker ook fruit van biologische telers.

Als grondstof worden nu hele appels en peren gebruikt, maar de productie is ook mogelijk met afvalresten als schillen en klokhuizen. “Met fabrikanten van moes en appelsap kijken we of deze reststroom is te gebruiken.”

Afvalstroom lastig

Het lastige aan het gebruik van reststoffen uit de moes- of sapproductie is dat fermentatie al snel op gang komt en dat maakt sturing van het fermentatieproces tijdens het verdere proces lastig. Toch hoopt de fabrikant daar in de toekomst gebruik van te zullen maken om echt circulair te produceren. Nu worden dus nog hele appels gebruikt.

Welke prijs betaald wordt voor de appels en peren uit dit proces is onduidelijk. Die prijs is niet gebaseerd op een bestaande notering voor industriefruit, aldus de woordvoerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.