Fruit

Nieuws laatste update:31 jan 2020

Klimaatverandering biedt kansen voor pawpaw

Klimaatverandering biedt soms ook mogelijkheden, zoals voor de teelt van pawpaw.

De in Europa onbekende pawpaw wordt in de Verenigde Staten als interesssant fruitgewas gezien, dat door de klimaatverandering in steeds noordelijker streken te telen is. Voor 2035 wordt minimaal 15 hectare professionele teelt van pawpaw in Nederland verwacht. De vrucht smaakt goed, maar is wel kwetsbaar, waardoor een plek als groot fruitgewas in supermarkten wat twijfelachtig is.

Inheems gewas in Noord-Amerika

Pawpaw, met de wetenschappelijke naam Asimina triloba en ook bekend onder namen als Indiana Banana of indianenbanaan, lijkt uiterlijk op subtropische vruchten als een mango en papaya. Maar in tegenstelling tot mango, papaya en banaan, is pawpaw goed te telen in koelere klimaten en kan de plant ook goed tegen wintervorst. Van oudsher is pawpaw een inheems gewas in Noord-Amerika, waar de bosvrucht tot in Canada van nature voor kan komen.

De pawpaw is een zoete, sappige, maar kwestbare vrucht. - Foto's: Wouter van Teeffelen
De pawpaw is een zoete, sappige, maar kwestbare vrucht. - Foto's: Wouter van Teeffelen

Lokale consumenten of lokale horeca

Het Amerikaanse Civeleats publiceerde recent een artikel over de mogelijkheden voor een rendabele professionele teelt van pawpaw in een noordelijke klimaat. De rijpe vruchten zijn kwestbaar en hebben snel bruine strepen, waardoor de kansen worden vooral gezien in de afzet van de fruitsoort naar lokale consumenten of lokale horeca.

Veredelde rassen in Verenigde Staten

In de Verenigde Staten is al redelijk wat kennis over de pawpaw en zijn er ook rassen veredeld. Deze zijn veelal beter dan de wilde zaailingen die in de Noord-Amerikaanse bossen groeien. De vermeerdering van de rassen gebeurt door het enten op zaailingen en is nog niet zo gemakkelijk. De boom is gemakkelijker te vermeerderen door uitlopers, maar dan heb je geen gecultiveerd ras.

Pawpaw-boompjes zijn bij enkele kwerkerijen met bijzondere fruitsoorten te koop.
Pawpaw-boompjes zijn bij enkele kwerkerijen met bijzondere fruitsoorten te koop.

Collectietuin FruitLent

In Nederland is de pawpaw op zeer bescheiden schaal ook wel door liefhebbers van fruitgewassen aangeplant. Eén daarvan is FruitLent in Lent (bij Nijmegen) waar Marcel Joosten en Marjolein Delsing al jaren een collectietuin van bijzondere fruitgewassen hebben. FruitLent levert geen planten. In Nijverdal wordt er door de in bijzondere fruitgewassen gespecialiseerde kwekerij Country Winery samen met anderen in het najaar jaarlijks een pawpaw-festival georganiseerd.

Voedselbossen tuk op pawpaw

Met de opkomst van de voedselbossen, die een broedplaats zijn voor teeltervaringen met bijzondere fruitgewassen, zien we de belangstelling voor pawpaw toenemen.Het is zelfs zo dat de vele nieuwe voedselbossen zorgen voor een run op schaars plantmateriaal. Maar inmiddels zijn er ook enkele gespecialiseerde kwekerijen te vinden, die zich richten op voedselbosplanten, zoals Kwekerij Arborealis. Kwekerij Asimina is specialist in pawpaw.

Of registreer je om te kunnen reageren.