Fruit

Nieuws

Folie met CO2 houdt warmte buiten

Toeleverancier Vlamings in De Mortel komt met een tunnelfolie met warmte-werende eigenschappen, om temperatuurpieken af te vlakken. Dit wordt gerealiseerd met belletjes CO2 die in de folie zijn verwerkt.

Kooldioxide is een broeikasgas: warmte van de zon die op de aarde terechtkomt, kan niet meer ontsnappen want wordt -door reflectie- tegengehouden door de CO2 in de atmosfeer. Die eigenschap is ook andersom te gebruiken, door met CO2 inkomende warmte tegen te houden. De Italiaanse foliefabrikant Paté Plastics ontwikkelde een folie die bestaat uit drie lagen, met CO2-belletjes in de middelste laag. Dat zorgt ervoor dat in vergelijking met normale diffuse folie de piektemperaturen in de teeltruimte bij gelijke buitenomstandigheden zo’n 5 graden lager kunnen zijn, aldus Vlamings.

Zachtfruit en aardbei

In Nederland ziet de toeleverancier gezien de wijzigende weersomstandigheden ook mogelijkheden voor teelten als aardbei, framboos en braam. De folie is behalve warmte-werend ook diffuus en UV-stabiel. De totale dikte van het 3-lagige materiaal is minimaal 180 micron. Paté is al jaren een folieleverancier voor Vlamings voor allerlei teelten en gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.