Fruit

Nieuws

Californische trips slechts een van vele soorten in aardbei

Niet alleen de bekende Californische trips zit de teelt van aardbei dwars. Ook andere soorten worden aangetroffen, zoals rozentrips en de trips setosus. Dit volgt uit onderzoek van Koppert Biological Systems op een groot aantal aardbeibedrijven.

Het afgelopen jaar afgelopen jaar verzamelde Koppert tripsen op meer dan tien bedrijven met aardbeien op stellingen. Vervolgens werd in het lab bekeken welke tripssoorten het betrof.

Japanse bloementrips

Aardbeien trekken blijkbaar een groot aantal tripssoorten aan. De Californische trips (Frankliniella occidentalis), aangemerkt als de meest schadelijke voor aardbeien, werd in het begin van het seizoen aangetroffen (begin juni), maar vooral vanaf half juli (oplopend vanaf week 2 met een piek in week 35). Minder voor de hand liggend was de aanwezigheid van de exotische Japanse bloementrips (Thrips setosus), die vooral in beeld is als een beruchte schadeveroorzaker in sierteelten als hydrangea. Het is nog niet duidelijk hoe schadelijk setosus is voor aardbei.

Fuscipennis

Eveneens verrassend was de ontdekking van enorme aantallen rozentrips (Thrips fuscipennis) in aardbei. Uit Engels onderzoek uit 2018 bleek al dat deze trips onderschat wordt in de mate waarin ze aanwezig is en de schade die het in aardbeien kan geven.

Andere tripssoorten die in het Koppert-onderzoek in aardbei werden aangetroffen:

  • Frankliniella intonsa;
  • Thrips tabaci (tabakstrips, bekend in aardbei);
  • Thrips major;
  • Limothrips cerealium.

Of registreer je om te kunnen reageren.