Fruit

Nieuws

ABZ heeft doordrager Rowena voor buitenteelt

Plantenveredelaar ABZ in Andijk heeft met het ras Rowena een speciaal voor de vollegrond ontwikkelde doordrager in huis. De winterteelt met Delizzimo is te volgen in een tweewekelijkse vlog.

Rowena geeft heldere vruchten, die transportabel zijn, wat regen kunnen verdragen, en bovenal lekker zijn, omschrijft Gé Bentvelsen van ABZ Seeds het in 2018 geïntroduceerde ras, “voor retail en voor huisverkoop.” De geschiktheid voor telen in de vollegrond komt doordat de planten groeikrachtig en weerbaar zijn en daardoor zelfs op licht met Verticillium besmette percelen terechtkunnen. “Wel altijd op wat zwaardere grond, het is immers een doordragend ras, en altijd met druppelslangen. Gezien de toenemende kans op hete, droge zomers, is dat een ‘must’”.

Het ras werd afgelopen jaar getest op pcfruit in Sint Truiden: de planten werden in week 3 gezaaid, en konden in week 12 geplant worden voor de oogst vanaf juni. In Nederland -wat noordelijker- past het beter om in week 5 te zaaien en uit te planten in week 14.

Vlog Delizzimo

Voor het ‘Delizzimo’-segment uit de belichte teelt wordt door ABZ Seeds een nieuw ontwikkeld ras getest op geschiktheid voor de teelt en afzet in het winterseizoen. Proeftuin Zwaagdijk heeft de nieuwkomer in een belichte teeltproef onder glas, de vruchten van deze teelt gaan naar een wat Bentvelsen aanduid als een gerenommeerd agf-bedrijf met interesse voor Delizzimo. Het verloop van de teelt is nu te volgen in een tweewekelijkse vlog, onder andere op YouTube. De reeks begint met deze video.

Of registreer je om te kunnen reageren.