Doorgaan naar artikel

Verbeterde aanpak biologische grondontsmetting

Grondontsmetting door de anaerobe vertering van organisch materiaal is als methode al langer bekend, net als het besef dat voor het slagen van deze aanpak de bodem moet worden afgedekt om te voorkomen dat luchtzuurstof de grond in kan.

Loonbedrijf Seelen in Maasbree heeft de nodige ervaring met biologische grondontsmetting en heeft een verbeterde manier voor de bodemafdekking. Op de recent gehouden Aardbeiendag in Egchel zette hij de nieuwe aanpak uiteen.

Brede banen folie

Seelen kiest voor de bodemontsmetting vaak voor het inwerken van 40 tot 50 ton vers eiwitrijk raaigras per hectare. De bodem wordt vervolgens afgedekt met brede banen folie. Die moeten zodanig aan elkaar bevestigd worden, dat er geen lucht bij kan. Voorheen gebeurde dat door op een rand van een foliebaan lijm te spuiten en door de rand van de volgende foliebaan hierop vast te kleven. Dat werkt niet altijd even goed, doordat de hechting onder invloed van weer en wind niet altijd voldoende was.

De foliebanen worden aan de randen ingeploegd en op de aanslutingen afgesloten met een 50 centimeter brede strook folie. - Foto: Joost Stallen

De foliebanen worden aan de randen ingeploegd en op de aanslutingen afgesloten met een 50 centimeter brede strook folie. – Foto: Joost Stallen

Plakstrook

In de nieuwe aanpak is dit niet meer aan de orde. Elke foliestrook wordt aan weerszijden ingeploegd, waardoor de foliebanen (nettobreedte 3,70 meter) vastliggen en wind er geen vat op heeft. Tussen de foliebanen blijft steeds een strook van 15 centimeter onbedekt, hier overheen wordt een foliestrook van 60 centimeter gelijmd. Dat gebeurt met dezelfde lijm als waarmee Seelen al langer ervaring heeft. Door het grotere kleefoppervlak is een luchtdichte, solide afsluiting gegarandeerd. Na 5 weken kan de folie verwijderd worden, en kan de grond eventueel geënt worden met voor de gewasgroei gunstige bacteriën en schimmels. De volledige uitvoering van de ontsmetting komt op € 8.000 per hectare.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin