Doorgaan naar artikel

‘Plukrobot Octinion komend jaar operationeel’

R&D-bedrijf Octinion rekent erop in de loop van 2020 haar plukrobot voor aardbei klaar te hebben in een voor de gangbare praktijk passende uitvoering. Daarop vooruitlopend was afgelopen vrijdag op de Aardbeiendag in Egchel een uitvoering te zien die al enkele maanden wordt gebruikt door veredelingsbedrijf Fresh Forward.

De getoonde plukrobot dient uiteraard om aardbeien te plukken, maar vooral voor het verzamelen van data, vertelt directeur Teunis Sikma van Fresh Forward. De informatie moet bijdragen aan de ontwikkeling van rassen met een dusdanige opbouw dat een robot de vruchten goed en snel kan plukken. Dan kom je met name uit bij doordragende rassen, als Sikma.

Logistiek

Evenals de toekomstige voor de productieteelt bedoelde robots, is de door Fresh Forward gebruikte machine uitgevoerd met een plukarm. Anders is dat de ruimte voor leeg en vol fust op de robot van Fresh Forward beperkt is tot een enkele bak. Dat is toereikend want het gaat in het veredelingswerk immers niet primair om ‘productie maken’.

Op de voor de productieteelt bedoelde robots is voldoende fustvoorraad noodzakelijk. Daarop komen 2 lagen fust, met een systeem om een vol geplukte kist zonder onderbreking uit te wisselen tegen een leeg exemplaar, vertelt Octinion-verkoopleider voor de Benelux Thomas Hoeterickx. Verder werkt Octinion aan een robot voor het transport van fust en product tussen de plukrobot en de verwerkings/bewaarruimte. Uitgangspunt daarbij is dat deze transportunit zijn werk voor meerdere robots tegelijk doet.

24/24

De (huidige) oogstrobot heeft een pluksnelheid zo’n 5 seconden per aardbei, aldus Hoetericks, afhankelijk van variëteit en productieniveau, geholpen door camera’s en een wat hij aanduidt als ‘indoor’-gps-systeem in de kas, met vaste bakens. Led-verlichting zorgt ervoor dat de ook ’s nachts door kan gaan.

Een altijd aanwezig aspect is dat geen kas hetzelfde is, denk daarbij aan de verdeling van de teeltvakken en de rijpaden, en de aanwezigheid van teeltvoorzieningen als verwarmingsbuizen en buisrails. Hoeterickx: “Daarvoor werken we ook aan oplossingen.”

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin