Fruit

Nieuws

Mechatronics mikt met led-groeilamp op meerlagenteelt aardbei

Ledlicht-fabrikant Mechatronics heeft een nieuwe groeilamp met het oog op de belichte enkel- en meerlagenteelt van aardbei.

De armatuurlengte van deze CoolGrow Linear is 1,20 meter, het vermogen 40 Watt (PPF tot 120 micr0mol/sec, vervroegde/verlate teelt) of 60 Watt (PPF tot 180 micromol/sec, winterteelt). Een en ander werd onlangs getoond op de Aardbeiendag in Egchel.

Lichtrendement van 50%

Het glas van de lamp is dusdanig gevormd dat het over een hoek van 120 graden wordt uitgestraald. Volgens Patrick Casteleyn van Mechatronics geeft dat bij 30 centimeter lamphoogte boven het gewas een stralingsbreedte van 90 centimeter op het gewas. “Bovendien is de verstrooiing zodanig dat ook de zijkanten van het gewas voldoende licht krijgen. Dat is essentieel bij een meerlagenteelt.” Bij een lichtrendement van zo’n 50% wordt dus de helft van het vermogen (33 Watt/1,20 m) omgezet in warmte. In combinatie met de aluminium armatuur dat moet zorgen voor een maximale lamptemperatuur van 45 graden. In een meerlagenteelt komt die warmte ten goede aan de beworteling van de boven de lampen hangende planten, is de opzet. In de praktijk moet gerekend worden met 5 lampen per voorschakelapparaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.