Doorgaan naar artikel

Markt: Turken winnaars van Russische boycot EU-fruit

Volgend jaar wordt de jaarlijkse Prognosfruit-conferentie gehouden in Servië. Een land dat garen spint bij de Russische markt.

Toen Rusland de grenzen sloot voor veel Europese agrarische producten, werd de pijn breed gevoeld. De telers van hardfruit, die hun teelt niet maar 1, 2, 3 om kunnen gooien voelen die pijn nog steeds. Toch kan men zich afvragen waarom de handelsstromen zich niet al sneller hebben kunnen verleggen.

Communicerende vaten

Afzetmarkten werken net als een waterbed. Of als communicerende vaten. Als de Belgische peren of Poolse appels niet meer naar Rusland mogen, dan gaan er andere peren en appels heen. En waar díé peren en appels dan eerst heen gingen, daar kunnen dan nu die Belgische peren en Poolse appels heen. Zo eenvoudig en luchtig wordt momenteel gekeken naar de gevolgen van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog die zich verlegt naar de agrarische markten. De markt van soja bijvoorbeeld.

Maar zo eenvoudig is het met fruit niet gebleken. Op het vorige week gehouden Prognosfruit werd door meerdere sprekers melding gemaakt van groeiende zelfvoorzienendheid van Rusland. Iets dat nog niet wordt gestaafd door de cijfers die de World Apple & Pear Association verzamelde. Er staan natuurlijk ook niet zomaar nieuwe bomen in productie, maar toch zijn de lijnen opmerkelijk.

Russische telers groeien niet

De Russische productie van appels liep juist voor 2014 op, maar die groei vlakte dan gek genoeg af na de door Poetin afgekondigde boycot van EU-fruit. Om vervolgens zelfs weer in te zakken – dit jaar ook weer, al is dat deels ook doordat heel Oost-Europa te maken heeft met slechte oogst door nachtvorst in de bloeitijd. De Russische peerproductie laat al helemaal nauwelijks groei zien. In 2010 kwam de Russische peeroogst uit op 55 miljoen kilo, in 2014 op 45 miljoen kilo en dit jaar is de oogst geraamd op weer 45 miljoen kilo.

Turken grote winnaars

De winnaars van de Russische boycot zijn, waar het om kilo’s gaat, de Turken. De Turkse perenproductie groeide de laatste 10 jaar in een gestage lijn van 350 naar 508 miljoen kilo. En de appelproductie ging in een iets grilligere lijn van 2.402 naar 3.548 miljoen kilo. Relatief gezien is de appelproductie in Moldova de laatste 10 jaar het snelst gegroeid, van 208 naar 670 miljoen kilo. Servië volgt met iets gematigder groei.

In de statistieken van de perenoogsten buiten de EU zijn dergelijke winnaars niet aan te wijzen. Daar lijken enkel verliezers te zijn. Tenzij het voorspelde betere afzetseizoen 2019-2020 zich kan voortzetten in meer succes voor peren in het algemeen op de Europese markt én een groeiend aantal nieuwe afzetmarkten buiten de EU.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin