Fruit

Nieuws

Markt: Signalen omslag pruimenmarkt

De dagmarkt voor pruimen is wat krap. Dat kan voor deze week contractafspraken positief beïnvloeden.

De prijs liep vorige week op de daghandel op tot behoorlijk boven de euro. Dat leidde tot uitschieters tot € 1,80 per kilo. Naast de signalen op de dagmarkt, is er ook druk via social media met de Boerenschappen-campagne voor betere inkoopprijzen voor retail en tussenhandel. Dat geeft een klimaat waarin prijzen mogelijk structureler herstellen.

Uitval tot 20% door hitte

Officiële schattingen van de hitteschade eind juli gaan uit van een uitval van 15 tot 20%. Deze week zal er daardoor mogelijk net voldoende zijn om weekprogramma’s in te vullen. De daghandel zal het met kleinere volumes doen, is de verwachting. Dat zal ook inkopers van supermarkten ertoe aanzetten voor zekerheid te kiezen.

Tot dusverre is het seizoen met vooral Opal slecht verlopen. Vlak voor de start van Reine Victoria hopen telers dat dit ras het saldo van de teelt nog kan bijtrekken. Onzekerheid over volumes wordt verder vergroot door de buienvoorspellingen later deze week.

Greenery: € 1,34 voor Opal

Bij The Greenery kwam maandagochtend een prijs van € 1,34 uit de bus voor Opal (grove I-S). Het gaat om kleine volumes op de daghandel. Deze week ligt de focus bij de handel op andere rassen (wijnpruimen, Jubileum).

Deze fase van het seizoen is belangrijk voor telers. Keert het sentiment? Kan de pruimenafzet zich losworstelen van de kersenuitloop van late rassen? Bij The Greenery stonden nog fijne Kordia-kersen voor prijzen rond de € 2.

Of registreer je om te kunnen reageren.