Fruit

Nieuws

Markt: Conference nog dominanter op perenmarkt

De perenoogst is dit jaar 14% kleiner dan vorig jaar. De Conference-peer levert met -8% minder in.

In Europa is Italië het grootste perenland. Met name in Zuid-Tirol produceerde Italië de laatste 10 jaar 650 tot maximaal 934 miljoen kilo. Dit jaar echter komt er naar verwachting maar 511 miljoen kilo van de bomen.

Met name de productie van hoofdras Abate Fetel valt zwaar tegen en krimpt met een derde. Ras nummer 2 in Italië is Williams en ook daarvan komt dit jaar 17% minder.

Alle ruimte voor Conference

Dat geeft alle ruimte aan Conference. Dat is Europees gezien al jaren veruit het grootste ras, met producties van steeds zo rond de 900 miljoen kilo. Met een dit jaar geraamde productie van 910 miljoen kilo ligt Conference een straatlengte voor op Williams en Abate (230 en 211 miljoen kilo) en de Portugese Rocha-peer (152 miljoen kilo).

Lage Landen groeiende perenlanden

België en Nederland zijn veruit de 2 grootste Conference-landen. Beide landen zijn al jaren bezig met het gestaag opvoeren van hun perenproductie, terwijl in andere grote Europese perenlanden zoals Frankrijk, Italië en Spanje de grafiek juist wat omlaag wijst. Door het lagere aanbod verwachtten kenners op de prognosfruit-conferentie vorige week al een betere afzet van peren dan het afgelopen seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.