Fruit

Nieuws

Elstar-productie groeit weer

Golden Delicious blijft in Europa de meest geteelde appel. Elstar staat in die ranglijst op plaats 8.

De appeloogst gaat dit jaar 20% kleiner uitvallen dan vorig jaar en 8% kleiner dan het gemiddelde van de laatste 3 jaar. Dat blijkt uit de op Prognosfruit bekendgemaakte cijfers van de Wolrld Apple & Pear Association (WAPA). Die krimp is niet te zien aan de verwachte productie van het in Nederland veruit meest geteelde ras Elstar. Dat groeit 5% ten opzichte van het gemiddelde van de laatste 3 jaar. Ten opzichte van de topjaren 2011 en 2014 blijft 2019 voor Elstar wel nog achter.

Krimp bij ‘Oost-Europese’ rassen

Groei ten opzichte van de laatste 3 jaar zit er ook bij de nummer 2 op de lijst, Gala (+9%), de nummer 1 Golden Delicious en nummer 10 Braeburn (beide +4%) en de in Europees opzicht wat kleinere appel Pinova (+31%). Krimp is vooral te zien bij de in Oost-Europa veel geteelde rassen zoals nummer 4 Idared (-40%) en nummer 5 Shampion (-7%).

Jonagold zakt weg

Ook met nummer 6 op de ranglijst Jonagold gaat het bergaf (-10%), ook al wordt dit ras zeker niet alleen geteeld in de gebieden waar de oogst dit jaar sowieso is gedecimeerd. Dit ras lijkt in het rijtje te gaan passen van oudere rassen die steeds meer terrein verliezen zoals Bramley en Cox Orange. Het grootste groeipercentage zit in de door WAPA op een hoop geveegde categorie clubrassen, die dit jaar groeit met 48% ten opzichte van de laatste 3 jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.