Fruit

Nieuws

Eerste indrukken frambozen onder zonnepanelen

De eerste indrukken van de teelt van frambozen onder zonnepanelen zijn gematigd positief. Zoals verwacht, gedraagt het gewas zich wel anders dan onder foliekappen.

In Gelderland is een proefproject gestart met het telen van zachtfruit onder zonnepanelen, in eerste instantie met frambozen. De proef moet antwoord geven op vragen als:

  • Hoe ontwikkelt de plant zich?
  • Is het mogelijk te donker?
  • Hoe zit het met de bestuiving onder zonnepanelen?
  • Hoe zien de oogstbare vruchten eruit?
  • Hoe is de smaak van de vruchten?
  • Hoe is de vorm van de vruchten?
  • Hoe is het gesteld met de houdbaarheid?

1 deel van de frambozen wordt geteeld onder minder licht doorlatende zonnepanelen, 1 deel van de frambozen staat onder zonnepanelen die meer licht doorlaten en een gedeelte wordt geteeld onder folie.

De eerste resultaten

Het uitlopen en groei van de planten verliep in de eerste groeiperiode gelijk. Na 2 weken werden er verschillen zichtbaar. Onder folie groeiden de planten uitstekend en krachtig uit en er was sprake van een sterke en korte bloei. Dat wijst op een grote en een korte oogstperiode. Onder de meer licht doorlatende panelen groeiden de planten uitstekend uit. De bloei kwam ongeveer een week later op gang en de bloei duurde langer. Daarom werd gedacht dat de oogstperiode langer zoud worden en het aantal vruchten kleiner, maar dat blijkt mee te vallen.

De onder minder licht doorlatende panelen geteelde planten groeiden ook goed uit. De scheuten werden iets langer en iets minder sterk. De bloei verliep gelijk met de andere planten.

Goede bestuiving

De bestuiving, bevruchting en zetting zijn volgens de Nederlandse Bestuivingscommissie uitstekend geweest. De bijenvolken stonden buiten het perceel en vlogen uitstekend onder de panelen. 1 volk was onder de panelen geplaatst, ook dit volk deed het uitstekend. Wel is het afwachten hoe dit onder minder warme omstandigheden verloopt, aangezien het onder de panelen koeler is. De resultaten rond productie, kwaliteit en smaak volgen nog.

Omdat de zonnepanelen nog niet zijn aangesloten op het stroomnet, wordt volgend jaar pas duidelijk hoe de resultaten zijn als de zonnepanelen energie leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.