Fruit

Nieuws

Belgen geven impuls aan pruimenteelt

De Vlaamse fruitteelt wil de pruimenteelt een nieuwe impuls geven, onder meer met het merk Beloplum.

Pruimenteelt was jarenlang een krimpende teelt met een areaal van nog slechts 25 hectare in België in 2017. Pcfruit wil met het demo-project ‘Diversifiëren is anticiperen’ telers begeleiden met de teelt van pruimen, maar ook met nicheteelten als abrikozen en blauwe bes. Op de onderzoekslocatie is inmiddels een kleine pilot pruimen geplant met 6 verschillende pruimenrassen. Het project wordt mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning van het Departement Landbouw en Visserij.

Pruimentijd verlengd met merk

Met het nieuwe merk Beloplum wil veiling Belorta de afzet van pruimen als nicheproduct oppakken. Het merk is het koepelmerk voor 5 donkerblauwe pruimenrassen waardoor er van half augustus tot in oktober onder het zelfde merk pruimen verkocht kunnen worden. Het gaat daarbij op de rassen Presenta, Jojo, TopFive, TopTaste, en Tophit. Dit zijn rassen die in het veel grotere pruimentelend Duitsland al langer bekend en geteeld worden.

Vraag naar Vlaamse nicheproduct

Inmiddels komen de eerste nieuwe pruimenbeplantingen met deze rassen in productie en heeft Belorta onder dit merk al aanbod. Pruimen uit België zijn geen product waarmee op kostprijs te concurreren is tegen buitenlands steenfruit. Maar Belorta merkt dat bij afnemers een groeiende interesse in smaakvolle nicheproducten van Vlaamse origine. Niet alleen bij groothandelaren voor vroegmarkten en horeca maar de verwachting is ook dat in de toekomst in supermarkten steeds vaker Belgische pruimen in het schap komen.

Rassen beoordeeld bij Pcfruit

Een aantal jaar geleden heeft boomkwekerij Depa Fruit en Fruithandel Wouters al 2 proefvelden met meer dan 40 pruimenrassen aangeplant, waaruit nu de interessantste rassen geselecteerd zijn. Deze week konden belangstellenden bij Pcfruit een reeks van pruimenrassen op smaak en uiterlijk zelf beoordelen. Qua uiterlijk werden 2 nieuwe Duitse selecties het hoogst gewaardeerd. Het bekende ras Reine Victoria kwam op 3. Wat betreft smaak was van de 15 rassen de hoogste waarde voor een van de nieuwe Duitse rassen met alleen nog een nummer, gevolgd door de wat lange bekende rassen Fortune en Jubileum. De wat onbekendere Japanse pruimenrassen vielen duidelijk minder in de smaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.