Doorgaan naar artikel

Zachtfruitsector gaat teeltschade hitte bepalen

Telers, de NFO en afzetorganisaties gaan hitteschade en teeltervaringen in zachtfruit inventariseren.

Dat moet meer kennis opleveren over hoe telers in de toekomst kunnen omgaan met de nieuwe weersextremen van afgelopen week. Eén van de initiatiefnemers is René Simons, voorzitter van Veiling Zaltbommel en NFO-bestuurslid. Het extreem hete weer heeft in de tweede helft van de vorige week ogenschijnlijk forse schade aangericht bij bramen-, frambozen- en rode bessentelers. In een rondgang wordt het beeld van zonnebrand wel wisselend genoemd.

Lees verder onder de foto.

Zonnebrandschade in bramen door hittegolf eind juli. De zachtfruitsector gaat de schade inventariseren. Foto: G&F

Zonnebrandschade in bramen door hittegolf eind juli. De zachtfruitsector gaat de schade inventariseren. Foto: G&F

Wilde verhalen

Volgens Simons zijn er veel wilde verhalen over schades en is daarom juist een brede inventarisatie nodig. Dat moet ook gericht zijn op het verzamelen van teeltervaringen. Schaduwdoeken lijken hun werk te hebben gedaan. Ook de grondsoort is een bepalende factor geweest.

Op bedrijven met rode bessen wordt nu voor de bewaring geplukt. Verkeerde beslissingen bij inslag in de koelcel kunnen langdurige gevolgen hebben. Simons: “Per perceel is het beeld ook erg wisselend. Hoe oud is de opstand, hoeveel blad zit op het gewas en hoe is de stand ten opzichte van de zon? Sommige jonge percelen laten nauwelijks schade zien. Bij oude percelen met meer uitval van struiken is de schade groter. Wat doe je? Laat je dat plukken of neem je er afscheid van.”

Bij de bessenteelt dreigt nu ook een ander gevaar. De suzuki-fruitvlieg laat rode bessen meestal links liggen, maar met verbrande vruchten kan een plaag sneller optreden. Schade wordt ook gemeld in steenfruit, zoals bij pruimen.

Herstel mogelijk

Een zachtfruitteler raamt de schade op zijn bedrijf tussen de 10 en 50%. Dat betekent dat hij tot wel 50% van de vruchten kan weggooien op sommige percelen. Simons waakt ervoor percentages te noemen. “Er zijn echt grote verschillen. Bij ons stond het gewas er maandag al wat frisser bij, nadat dit weekend buien zijn gevallen. Dat verandert het gevoel. We kunnen pas later zien hoe groot het probleem is.”

Prijscompensatie

Het steekt telers dat prijzen op de dagmarkt de huidige extra kosten en schade niet compenseren. Rode bessen zouden eigenlijk niet onder de € 5 per kilo meer moeten worden verkocht, stelt een teler. Het overleg tussen afzetorganisaties van deze week heeft niet dat doel om een gezamenlijke marktbenadering te bepalen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin