Doorgaan naar artikel

Zachtfruitmarkt reageert op hitteschade

Bramen gingen op de klok bij The Greenery maandag voor fors hogere prijzen van de hand.

Het is een zichtbaar effect van de extreme hitte afgelopen week die bij veel telers tot forse schade heeft geleid en een gat slaat in de aanvoer.

De prijs maandag voor Lochness kwam uit tussen de € 0,80 en € 0,90 per bakje. Dat is 3 keer duurder dan de weggezakte prijs vrijdag. Het is een teken dat veel schade in de teelt nu zichtbaar wordt. Een teler zegt zelf een wisselend schadebeeld op zijn percelen te zien. Waar de ligging van de percelen ongunstig bleek in de middagzon, is circa 50% van de vruchten wit uitgeslagen.

Schade bovenop een matige prijsperiode

Telers kunnen met het dunnen de vruchten verwijderen, waarbij alles schoon weggeraapt moet worden in verband met de suzuki-fruitvlieg. Voor de bramentelers is de prijsstijging nodig om extra kosten op te vangen en verlies van productie. De schade komt bovenop een heel matige prijsperiode waarbij de kostprijs vaak al niet gehaald werd.

Het prijsbeeld op de klok bij The Greenery is overigens niet representatief voor andere kanalen. De Belgische veilingen laten zo’n prijsopleving niet zien en noteren transacties tussen € 0,31 en € 0,50 per 125 gram.

Lees verder onder de foto.

Zonnebrandschade in bramen maakt extra dunnen nodig. Gedunde bramen moeten schoon opgeruimd worden om aantasting van Suzuki-fruitvlieg te voorkomen. - Foto: G&F

Zonnebrandschade in bramen maakt extra dunnen nodig. Gedunde bramen moeten schoon opgeruimd worden om aantasting van Suzuki-fruitvlieg te voorkomen. – Foto: G&F

Rode bessen

Ook bij rode bessen is veel schade op de percelen zichtbaar geworden. Prijzen op de dagmarkt reageerden nog niet, maar met verwachte acties later deze week, lijkt de prijs ook op deze markt te moeten reageren op de nieuwe vraag- en aanbodverhouding. Rode bes is een bewaarproduct en zal een andere prijsreactie laten zien dan bramen is de verwachting.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin