Doorgaan naar artikel

Mark van Aert wacht droogte niet af

Telen uit de grond en niet meer bovenover water geven, dat maakt aardbeien beter bestand tegen droogte.

Mark van Aert in Zundert schat, met een flinke slag om de arm, dat de waterbehoefte voor de teelt van vollegrondaardbeien met druppelsystemen als T-tape zo’n 15 à 20% lager ligt in vergelijking met bovenover beregenen. Met de kanttekening dat bij telen met T-tape je nog steeds over een beregeningssysteem moet kunnen beschikken, onder andere om het gewas bij heet weer te kunnen koelen.

Aardbeienteler Van Aert vangt al het regenwater op van het foliedek op de stellingen. - Foto’s: Joost Stallen

Aardbeienteler Van Aert vangt al het regenwater op van het foliedek op de stellingen. – Foto’s: Joost Stallen

Vogels pikten T-tape kapot

En dan nog is T-tape niet zaligmakend, legt Van Aert op zijn bedrijf uit. “Vorig jaar bijvoorbeeld: op de bevochtigingsplekken langs de slangen, kleurde de grond donker. Dat trok vogels aan, op zoek naar vocht. Ze pikten de T-tape kapot, de reparaties kostten honderden arbeidsuren.” Het voorkomt volgens hem niet dat het oppervlakte-aandeel met T-tape zal blijven groeien, ten koste van bovenover beregenen. “De hoofdreden is klimaatverandering, met een groeiende kwetsbaarheid door droogte.”

Grotere grip op water

Zijn productie komt van zo’n 20 hectare vollegrond en 5 hectare stellingteelten onder afdekking. De eerste stellingen kwamen er in 2009, in de volgende jaren nam die oppervlakte toe. “Met minder teeltrisico en een grotere grip op de beschikbaarheid van water: al het water wordt opgevangen en opgeslagen.” Dat gebeurt in een gesloten systeem, met een afgesloten sloot op het bedrijf, die in verbinding staat met een vijver. Opgevangen drainwater komt nu ook nog in dezelfde opslag, bij de uitbreiding naar meer stellingen is het de bedoeling een separate drainwateropslag te creëren.

  • Regenwater aangevuld met grondwater, dit moet eerst ontijzerd worden.

    Regenwater aangevuld met grondwater, dit moet eerst ontijzerd worden.

  • Al het regen en drainwater komen nu nog bij elkaar in een sloot op het bedrijf. Deze buffer staat alleen in verbinding met de vijver, en niet met andere watergangen.

    Al het regen en drainwater komen nu nog bij elkaar in een sloot op het bedrijf. Deze buffer staat alleen in verbinding met de vijver, en niet met andere watergangen.

Meer areaal uit de grond

Het is dus de bedoeling dat het aandeel volle grond de komende jaren verder vermindert ten gunste van telen uit de grond. Ondertussen werkt Van Aert sinds vorig jaar in de volle grond met peilgestuurde drainage waarmee het waterpeil, en daarmee de voorraad in de grond, opgehoogd kan worden. “We hebben dat nu op een perceel toegepast. De ervaringen zijn goed, ik wil dat verder uitrollen. De peilgestuurde drainage is er gekomen mede in het kader van het project ‘Wel goed water geven’, met subsidiemogelijkheden voor maatregelen die de waterbeschikbaarheid verruimen.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin