Doorgaan naar artikel

Geen teler weet hoe fruit zich houdt bij 40 graden

Een vergelijking met 2018 gaat nog mank, maar er zijn toch zorgen over fruit met de mogelijke warmterecords op komst.

Precies een jaar geleden stuurde de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) een brandbrief naar Waterschap Rivierenland om overdag te mogen beregenen en fruit te koelen bij 37 graden. Dit jaar is zo’n beregeningsbeperking nog niet van kracht. Johan van Haarlem, fruitteler in Buurmalsen (Gld.), start op woensdag 24 juli dan ook iets eerder dan 14.00 met beregenen. Het kritieke punt is rond 16.00 weet hij uit ervaring. Er is nog een verschil met vorig jaar. “Er hangen nu meer vruchten aan de bomen, ik denk dat dit gunstig is en dat daardoor minder snel kwaliteitsproblemen optreden. Dat is iets wat ik met de jaren wel geleerd heb.”

Halve maatregelen in Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn de zorgen groter. Michiel Schrijnemaekers, directeur van Veiling Zuid-Limburg, signaleert dat telers wel maatregelen nemen. Maar als ze niet kunnen beregenen, zijn dat halve maatregelen. “Telers houden het gras onder de bomen langer, dat helpt een beetje om vocht vast te houden en warmte op te nemen. Ook slaan ze zomerdunning over om meer blad aan de boom te houden. Je hoort ook dat Surround wordt gespoten om de appels met een laagje te beschermen tegen directe zonnestraling. Er zijn natuurlijk steeds meer bedrijven met hagelnetten die wat bescherming bieden en er is een deel dat wel kan beregenen”, aldus Schrijnemaekers. Hij ziet in zachtfruit ook problemen ontstaan. “Bramen lijden heel hard met dit weer. Pruimen raken snel overrijp of worden te klein rijp.”

Telers in het hagelgevoelige Limburg maken zich zorgen over dit weer, maar ook over het einde van de hitteperiode. Zaterdag 27 juli wordt weer hagel verwacht.

Appels beregenen tegen zonnebrand. - Foto: VidiPhoto

Appels beregenen tegen zonnebrand. – Foto: VidiPhoto

Wind trekt aan in Zeeland

In Zeeland ziet fruitteler Rinus van ’t Westeinde de wind woensdagmiddag 24 juli wat aantrekken. “De wind komt van zee, dat kan gunstig uitpakken vanmiddag. We hebben hier zaterdag 21 juli nog 17 millimeter regen gehad. Er zijn dus nog geen droogtegevolgen te zien aan de bomen of het blad. Het is nog niet heel erg zorgelijk denk ik.”

In Zeeland zal niet het landelijke warmterecord gebroken worden, gezien de wind van zee. Als dat in het binnenland wel gebeurt, weten telers werkelijk niet hoe vooral appels zullen reageren. Dat maakt het zorgelijker dan een normale hittegolf.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin