Fruit

Nieuws

Franse appeloogst valt groter uit

Frankrijk produceert dit jaar naar schatting 5% meer appels dan vorig jaar. De perenoogst zou een procentje lager uitvallen.

De Franse appeloogst kan dit seizoen uitkomen op 1,52 miljoen ton. Dat is dan 5% meer dan in 2018, maar vrijwel gelijk aan het vijfjaarlijkse gemiddelde. Aan handperen zou 128.000 ton geoogst kunnen worden, dat is 1% minder dan vorig jaar. Dat zijn de laatste schattingen van het Franse ministerie voor landbouw.

Ongunstig weer in het Zuiden

Wat appels betreft valt de productie in de belangrijke regio, het Zuidoostelijke Provence-Alpes-Côte d’Azur (Paca), voor het tweede achtereenvolgende jaar tegen na de late vorst en ander slecht weer van dit voorjaar. In de meeste andere streken waren de weersomstandigheden gunstiger dan vorig jaar. Frankrijk rekent voor dit jaar op een appeloogst van ruim 408.000 ton Golden Delicious, 291.000 ton Gala, 128.000 ton Granny Smith en 690.000 ton aan andere soorten.

Grote regionale verschillen in perenoogst

Ook bij peren heeft het weer de regio Paca getroffen. De oogst valt in dit belangrijkste perengebied met bijna 53.000 ton 4% lager uit dan in het vorige seizoen. In het midden van Frankrijk is de schade door vorst en hagel nog groter, waardoor daar een 21% lagere opbrengst wordt verwacht. Dat wordt echter voldoende gecompenseerd door andere streken, zoals Pays de la Loire in het Westen, waar 18% meer peren worden verwacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.