Fruit

Nieuws laatste update:4 jul 2019

Plantmachine zet ook palen in een werkgang

Palen zetten en bomen planten met één machine. Dat introduceren Damcon en Van Ossenbruggen.

Machinebouwer Damcon uit Dodewaard heeft op basis van de plant PL40 voor de laanboomteelt nu de plantmachine PL-40F voor de fruitteelt gemaakt. De plantmachine voor appel- en perenbomen is in opdracht van loonbedrijf Van Ossenbruggen uit Ingen gecombineerd met de opties van palen zetten.

Praktijkervaring opgedaan

In het afgelopen plantseizoen is met de plantmachine op kleine schaal al wat praktijkervaring opgedaan. Voor het bepalen van de juiste positie van de bomen en palen, maakt de plantmachine met bijbehorende machine gebruik van gps. De machine trekt een sleuf, waar de markeur van de machine met een stempel de plek van de boom in de bodem drukt. Vervolgens moeten de bomen door de planters met de hand in de sleuf geplaatst worden.

De pallets met bomen en het steunmateriaal kunnen op een platform op de machine meegenomen worden. Twee wielen op het einde van de machine drukken de sleuf dicht en de bomen stevig aan.

Gaten voor palen boren

Als extra mogelijkheid kun je met de fruitteeltversie bij elke boom of om de zoveel bomen met een boorelement de gaten voor palen boren. Vooralsnog is loonbedrijf Van Ossenbruggen de enige die deze machine in gebruik heeft. Het loonbedrijf, dat in een regio met zowel fruit- als laanbomenteelt actief is, werkt met deze machine voor klanten in beide sectoren.

Of registreer je om te kunnen reageren.