Doorgaan naar artikel

Appeldag toont veel techniek voor precisieteelt

De machinedemonstratie op de Appeldag vorige week in Opijnen was sterk gericht op de precisieteelt. De fruitteelt zet flinke stappen op weg van de onderzoeksfase naar de praktijk.

De Nederlandse importeur Jan-Berend van den Berg van de Poolse boomgaardspuit Dominiak demonstreerde hun spuit in combinatie met het Gotrack Remote Control. Dominiak heeft er voor gekozen om niet hun spuitmachine aan te passen aan gps en precisielandbouw, maar om daarvoor Gotrack als besturingssysteem te gebruiken. Het Gotrack-systeem, net als de spuit in Polen ontwikkeld en geproduceerd, stuurt een New Holland-trekker met Power Steer als een autonome trekker en ook de spuit aan. De eerste keer rij je een proefronde en slaat het systeem de gegevens op om vervolgens daarna het zelfde rondje en handelingen als aan- en uitzetten van de spuitdoppen zelf zonder trekkerchauffeur te herhalen. Het Gotrack-systeem werd gedemonstreerd met een New Holland maar is geschikt voor elke trekker met stuurbekrachting. Een trekkerchauffeur wordt overbodig maar een optie is om met een afstandbediening de machine op bijvoorbeeld het eind van de rij bij te sturen.

De chauffeurloze trekker van Dominiak rijdt zelf, maar kan ook met een afstandbediening bijgestuurd. - Foto's: Wouter van Teeffelen

De chauffeurloze trekker van Dominiak rijdt zelf, maar kan ook met een afstandbediening bijgestuurd. – Foto’s: Wouter van Teeffelen

Ook de PlukOtrac op gps

Niet alleen de spuitmachine wordt steeds meer gps-gestuurd maar ook de bekende PlukOtrac van Munckhof Fruit Techniek wordt doorontwikkeld tot een electronische versie. In kader van Fruit 4.0 werkt Munckhof met WUR Open Teelten in Randwijk aan een PlukOtrac, die op basis van gps en telling van het aantal geplukte vruchten de productie bepaalt. Zo worden verschillen binnen een perceel in beeld gebracht. Met camera’s wordt de maat en vruchtkleur van de vruchten bepaald en kan daarop gericht worden bijgestuurd. Met een app volg je de locatie en voortgang van deze versie van de PlukOtrac.

Automatisch wortelsnoeien én bemesten

Het automatisch variabel wortelsnoeien met een taakkaart op basis van boomomvang en –hoogte bepaald via dronebeelden, werd vorig jaar al geïntroduceerd en de wortelsnoeier was ook op de Appeldag te zien. Dit jaar werd deze werkwijze doorontwikkeld tot het plaatsspecifiek variabel strooien van mest of compost. De nieuwe smalle meststrooier van loonbedrijf De Ruiter kan op basis van een taakkaart de gewenste hoeveelheid mest afstemmen op de gps-locatie. Met als doel om een meer egale groei van de bomen en de inzet van mineralen te optimaliseren.

De drierijige spuitmachine van Hol.

De drierijige spuitmachine van Hol.

Drierijenboomgaardspuit van HSS

De nieuwste drierijenboomgaardspuit van Hol Spraying Systems, werkt met PWM-techniek. Dat staat voor Pulse White Modulation, wat zorgt voor een pulserende vloeistofstroom naar de spuitdoppen. Met sensoren wordt de spuitmast aangestuurd, zodat die bijvoorbeeld aan het einde van de rij of in de ruimtes tussen jonge bomen stopt met spuiten.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin