Fruit

Nieuws

Tot 90% minder middelen in Beschermde Appelteelt

Randwijk intensiveert het onderzoek naar de overdekte teelt van appels. Het project wordt volledig gefinancierd door LNV.

Na eerdere kleinere tests met het overkappen van een rijtje Jonagold is Proeftuin Randwijk nu gestart met de aanleg van een grote proef over een geheel perceel. Onderzocht wordt of zonder (intensief) te spuiten met fungiciden de afgeschermde appels toch vrij van schimmelziekten als schurft, vruchtrot en vruchtboomkanker geteeld kunnen worden.

80 à 90% minder spuiten

Ook wordt gekeken naar het effect van de volledige afscherming op het invliegen van mannetjesluizen en groene appelwantsen in het najaar en het tegengaan van de eileg van deze schadelijke insecten in het najaar op de appelbomen. Onderzoeker Rien van der Maas verwacht met een dergelijk teeltsysteem het nu gebruikelijke spuitschema met 80 tot 90% terug te dringen.

Lees verder onder de foto

Nadeel van afscherming met een goedkopere vaste afscherming is meer natheid op de rijpaden. - Foto: Wouter van Teeffelen
Nadeel van afscherming met een goedkopere vaste afscherming is meer natheid op de rijpaden. - Foto: Wouter van Teeffelen

Dak open en dicht

Bouwers zijn bezig met het overdekken van het appelperceel met een systeem waar – als het gaat regenen – in 2,5 minuut het dak dicht gaat en bij droog weer vlot weer open kan. Op dit perceel van 0,65 hectare wordt de helft nu overdekt en de andere helft blijft voor de vergelijking open. Het hemelwater kan via goten opgevangen worden en als druppelwater benut worden.

Cabrio-kap nu nog vrij duur

Dit systeem, de cabrio-kap, staat standaard open waardoor bijvoorbeeld meeldauw niet gestimuleerd wordt. Het zeer degelijk ogende systeem van de Canadese fabrikant Cravo kost zo’n € 40 per vierkante meter en is daarmee stevig aan de prijs voor een appelteelt. Onderzoeker Van der Maas verwacht dat als het werkt, leveranciers vanzelf met goedkopere systemen gaan komen. Of het bedrijfseconomisch in de toekomst allemaal haalbaar is, is nog niet duidelijk. Het nieuwe project, met de naam Beschermde Appelteelt, wordt volledig gefinancierd door het Ministerie van LNV.

Goedkoper, vast dak

Op het andere, meer biologische, appelperceel is in de beplanting met de clubrassen van Fruitmasters door Valente-importeur Hermens al een goedkoper systeem gebouwd. Het lijkt op een vrij standaard hagelnet, maar om de bomen droog te houden is een deel boven de rijen helemaal dicht gedurende het groeiseizoen van voor de bloei tot en met de bladval.

Hierdoor blijven de appelbomen veel droger tijdens regen, met minder inzet van fungiciden in een duurzamere teelt als gevolg. Nadeel is het vele hemelwater dat op een dag met veel regen op het rijpad komt, waar je juist in dergelijke periodes intensief moet rijden. Maar dat spuiten hoeft normaal gesproken dan niet meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.