Fruit

Nieuws

Schade aardbeien door regen na grove hagel

In Oost-Brabant hebben grove hagel en forse neerslag van bijna 50 millimeter tot schade geleid in de teelt.

De plaats Achtmaal werd in de ochtend getroffen door grove hagel. Daar kwam ’s avonds bijna 50 millimeter regen bovenop. Aardbeienteler John Dictus denkt dat de hagel de meeste schade opgeleverd heeft. “Het waren kleine suikerklontjes die door het blad geslagen zijn. De vruchten en de bloemen zijn beschadigd. Het heeft daarna in het water gestaan, dus ik wil nu een bespuiting uitvoeren, maar kan het land nog niet in. Het is 2, 3 dagen wachten denk ik.” Dictus zou over een week in productie komen op circa een hectare. Met het warme weer dat op komst is, wordt het verraderlijk weer voor de telers in de streek.

Meer schademeldingen

Bij CLTV Veiling Zundert zijn ook berichten binnengekomen over schade in Whatsapp-groepjes van studieclubs. Daar zit geen glasschade bij voor kassen. Onduidelijk is of heel plaatselijk wel kassen geraakt zijn. Teeltbedrijf Wilbert van Oers in Etten-Leur heeft geen schade aan de kas. Oostelijker in Steenbergen is geen hagel gevallen, stelt een woordvoerder van teeltbedrijf Van Houwen. Veiling Zundert verwacht dat de hagel ook in de stellingenteelt tot uitval leidt van vruchten. “Er is toch inslag van de zijkanten geweest”, laat de veiling weten.

Ondanks berichten van grove hagel in Etten Leur heeft Jansenprei in het buitengebied nog geen schade in het gewas geconstateerd. Dat duidt op lokale buien.

Of registreer je om te kunnen reageren.