Fruit

Nieuws

Gelderland wil naar top 3 tuinbouwgebieden EU

Greenport Gelderland streeft ernaar om in 2030 tot de top 3 tuinbouwgebieden in Europa te behoren.

Die top 3 notering moet gelden voor duurzaamheid en concurrentiekracht, schrijft Greenport Gelderland. Nu is het gebied in omvang het tweede tuinbouwcluster in Nederland.

Om de doelstellingen te bereiken, is een versnellingsagenda uitgebracht tot 2024. Daarvoor heeft het nieuwe provinciebestuur recent haar steun uitgesproken.

Vernieuwing stimuleren

Uit de plannen valt op te maken dat Greenport Gelderland in 2030 leidend wil zijn in precisieteelt en hightech. De helft van de sector is dan betrokken bij de teelt voor inhoudstoffen en natuurlijke grondstoffen.

In 2030 heeft de helft van de bedrijven bovendien nieuwe afzet- of ketenconcepten ingevoerd en is de sector koploper in bereikbaarheidheid en logistiek in Nederland en in Europa.

Op het gebied van duurzaamheid maken de bedrijven in 2030 voor driekwart gebruik van duurzame energiebronnen en is een kwart van de tuinbouw betrokken bij circulaire regionale concepten.

Gelderland-agenda

Om daar te komen, is een programma geschreven waarbij € 31 miljoen wordt gereserveerd. Dat geld gaat vooral naar duurzaamheidsprojecten, maar is ook bestemd voor marktconcepten en logistieke projecten.

In 2016 publiceerde Greenport Gelderland de Agenda 2020, gesteund door het vorige provinciebestuur. De versnellingsagenda is een vervolg hierop en behoudt die geldelijke steun, aldus Greenport Gelderland.

Of registreer je om te kunnen reageren.