Fruit

Nieuws

FruitMasters: proef biologische teelt clubrassen

FruitMasters ziet potentie in de biologische teelt voor haar clubrassen en start met Proeftuin Randwijk een proef met bedekte teelt.

Proeftuin Randwijk realiseert een nieuw perceel biologische teelt. Op 6.000 vierkante meter staan onder een overkapping diverse hardfruitrassen. FruitMasters wil graag laten onderzoeken in hoeverre haar clubrassen rendabel biologisch te telen zijn onder Nederlandse klimaatomstandigheden. De proef duurt minimaal 5 jaar.

Hagelnet

Het product staat onder een overkapping van folie in combinatie met hagelnet. De overkapping is niet volledig dicht, maar bestaat uit 2,5 meter overkapping boven iedere rij, met een strook van 1,5 meter hagelnet ertussen.

Op het proefperceel in Randwijk staan onder andere Migo, Kanzi en Tessa in een overkapte omgeving, met daarbij ook Elstar en Conference als referentierassen.

Schimmelinfecties

“Met de overkapping wordt voorkomen dat de bomen natregenen en hierdoor vermijden we schimmelinfecties”, aldus Mattijs Wakker, teeltspecialist bij FruitMasters. “We streven ernaar om het aantal bespuitingen sterk te verminderen, dus ook de inzet van biologische hulpstoffen zo beperkt mogelijk te houden. Met dit biologische proefperceel onderzoeken we of we op deze wijze een optimaal biologisch teeltresultaat met onze conceptrassen kunnen realiseren en verkrijgen we materiaal om te kijken hoe onze conceptrassen in de biologische afzet worden ontvangen. Door altijd te streven naar een duurzame fruitteelt plukken we samen de vruchten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.