Fruit

Nieuws

Uit lastige perenmarkt België komt vernieuwing

De veilwijze bij peren in België heeft met voorverkoop een vernieuwing ondergaan die steeds meer telers trekt.

De Belgische veilingprijzen lijken op dit moment minder maatgevend te zijn voor de perenprijzen hier. De prijsverschillen zijn te groot, die met kwaliteit lijken samen te hangen. Toch ontwikkelt bij Veiling Borgloon een interessante vernieuwing; de voorverkoop. Sinds enkele weken is de voorverkoop groter in volume dan de reguliere veilblokken. Meer telers lijken hiervoor te kiezen ook in deze lastige maanden. Al is het maar vanwege de iets betere opbrengstprijzen.

Evaluatie

Borgloon is onderdeel van BelOrta en die stelt in deze seizoensfase dat op basis van alleen die prijzen de proef met voorverkoop geslaagd is. Na het seizoen gaan de telers evalueren. De mogelijkheid van uitbreiding zal dan op de tafel liggen. Voorverkoop wordt nu op 1 van de 2 veildagen georganiseerd, tijdens de traditionele veiling op dinsdag. Voorverkoop betekent dat kopers bieden op partijen die na de veiling pas gesorteerd gaan worden. Zo kan met specifieke verpakkingswensen rekening gehouden worden. Mogelijk speelt mee in deze lastige fase dat de partijen nog iets verser zijn en langer houdbaar.

Voorraad krimpt

Het Belgische seizoen is nog niet ten einde. Met 38.000 ton lag op 1 mei circa 40% meer peren in de koelcel dan gemiddeld de laatste 5 jaar. Toch is in april de voorraad bijna gehalveerd. Dat suggereert een spoedige afloop van de afzet, maar mogelijk wordt met goede partijen nog langer gewacht. Als de slechte partijen van de markt zijn, kan een opleving komen. Een Nederlandse handelaar sluit dat niet uit. Hij signaleert dat de prijzen steeds lastiger vergelijkbaar zijn. Waar in Nederland voor ongesorteerde partijen € 0,40 tot € 0,50 wordt betaald, is dat in België de prijs voor meerdere sorteringen. De grotere peren klasse 1 komen daar met € 0,58 in de voorverkoop nog iets boven. Op de reguliere veiling lagen de prijzen een paar cent lager.

Of registreer je om te kunnen reageren.