Fruit

Nieuws

Sector zet zich schrap voor Xylella-dreiging

De EU-lidstaten praten vrijdag 24 mei over uitbreiding van de bacterie Xylella fastidiosa in Europa.

De bacterie verspreidt zich naar het Noorden en kan ook de Nederlandse fruitteelt bedreigen. Tijdens de Standing Committee of Plant Health in Brussel bespreken de lidstaten vrijdag 24 mei de situatie in Frankrijk en Spanje. Daar is op het vasteland nu ook in openbaar groen en teelt de bacterie is aangetroffen. De Europese Commissie bereidt aanscherping van de maatregelen voor, blijkt uit de agenda van die vergadering.

Naast de olijven- en druiventeelt worden ook andere fruitsoorten bedreigd en andere meerjarige gewassen. Zo is voor uitgangsmateriaal voor kersen een plantenpaspoort verplicht, maar ook andere houtige fruitsoorten zijn bedreigd. De lijst van mogelijke waardplanten wordt nog altijd uitgebreid. Xylella is een hoogrisico-plantenziekte of q-organisme, waardoor bij een uitbraak stevige maatregelen nodig zijn.

Resultaten onderzoek

Wageningen University & Research-onderzoeker Peter Bonants was de laatste 3 jaar betrokken bij Nederlands onderzoek naar Xylella met topsectorengeld. Het onderzoeksverslag wordt binnenkort overlegd. Bonants keek in quarantainekassen naar symptomen, besmetting en snelle detectie van de bacterie in onder meer houtige fruitsoorten. “Het bleek dat de symptomen in die gewassen langzaam ontwikkelen. We hadden de quarantainekassen niet lang genoeg tot onze beschikking om de symptomen te zien.” Verdere uitkomsten uit de studie zijn nog niet bekend gemaakt.

Sapstroom

De Xylella-bacterie leeft in houtvaten van planten en verplaatst zich tegen de sapstroom in. De sapstroom raakt verstoord en grote delen van de kroon of het loof verdrogen en sterven daardoor af. Voor zover nu bekend, wordt de bacterie niet via zaad overgedragen, blijkt uit gegevens van WUR.

Of registreer je om te kunnen reageren.