Fruit

Nieuws

Markt: Aardbeien op veiling eens zo duur als winkel

De uitschieters op de aardbeienmarkt zijn forser dan andere jaren. In de winkel zijn aardbeien de helft van de hoogst betaalde dagprijs op de veiling.

Dat blijkt uit prijsoverzichten van Nederlandse en Belgische veilingen vrijdag. De hoogste prijs die betaald werd, was in Hoogstraten voor Sonsation: € 4 voor een pond. De meeste moeders krijgen Elsanta’s op hun beschuit zondag, waarvoor vrijdag nog altijd € 3,78 werd betaald. Bij The Greenery was die Elsantaprijs voor 30’ers ongeveer ook dat niveau.

Oplopende prijs

De prijs liep deze week steeds verder op, blijkt uit de prijsgegevens. Vorig jaar werd in de aanloopweek naar Moederdag de hoogste prijs nog bij het begin van de week genoteerd en liep deze af naar Moederdag.

Scherpere acties in de winkels

De aandacht voor aardbeien op Moederdag is dit jaar groot. Supermarkten zijn dieper gegaan in hun actieprijzen dan vorig jaar. Toen kwam de actieprijs tot € 2,49, nu durfden Aldi en Nettorama tot € 1,99 te gaan. Het heeft mogelijk ook geleid tot extra verkopen en extra druk op de dagmarkt. De traditionele eerste prijspiek op de aardbeienmarkt is daarmee hoger dan 2018 en 2017.

Voorverkoop

Een inkoper denkt dat de kopers die van tevoren contracten sloten het beste af waren. De afzetorganisaties hebben veel product in contracten vastgelegd en de vrije markt klein gelaten. De vrije markt is toch al kleiner door een niet zo forse aanvoer. Donker, koud weer zorgt daarvoor. Alle ingrediënten dus voor uitschieters op de dagmarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.