Fruit

Nieuws laatste update:6 mei 2019

Wild vindt beschutting in boomgaarden

Door natuurlijker bedrijfsvoering worden boomgaarden aantrekkelijker voor allerlei wild.

Reeën zijn volgens Thomas de Vree van fruitteeltbedrijf VreeFruit in Dodewaard sinds enige tijd vaste bezoekers van zijn bedrijf. Boomgaarden zijn volgens de fruitteler aantrekkelijke nieuwe ‘natuur’ voor wild, omdat er steeds minder bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

Waakzaam kijken twee reeën om zich heen in de boomgaard van fruitteeltbedrijf VreeFruit in Dodewaard. - Foto: VidiPhoto
Waakzaam kijken twee reeën om zich heen in de boomgaard van fruitteeltbedrijf VreeFruit in Dodewaard. - Foto: VidiPhoto

Planetproof

Het Dodewaarse fruitbedrijf teelt Planetproof, volgens kenners vergelijkbaar met biologisch. Op dit moment valt de schade die de reeën veroorzaken mee – “ze vreten wat aan de takken en bomen” – maar de kans is aanwezig dat meer ‘knaag- en knabbelwild’ de boomgaarden van De Vree ontdekt als ‘fruitig’ tussendoortje.

Kieviten wijken uit naar fruit

Eerder deze week kwam er al een melding binnen van weidevogels die hun jongen verplaatsen van de droge weilanden naar het sappiger groen van fruitbedrijven. In de droge grond van het open grasland kunnen kieviten bijvoorbeeld onvoldoende voedsel vinden voor hun kroost.

Bij fruitteler Bart Verwoert in Lienden, die inmiddels diverse kieviten in zijn boomgaard heeft, komen de dieren van het weiland tegenover zijn fruitgaard en steken ze de weg over op zoek naar vochtig gras. Om die reden heeft hij een aantal grasstroken in zijn boomgaard niet gemaaid en wacht hij daarmee totdat de kieviten weer vertrokken zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.