Fruit

Nieuws

Markt: Hoop aardbeienmarkt op omschakelende supers

De aardbeienafzet verloopt in volumes goed, maar smacht naar meer contractafzet via supermarkten.

Veel supermarkten zitten nog in Spaans product, dat ook nog ruim voor handen is. Nu deze week een aantal contracten met supermarkten ingaat, kan de vaste stroom leveranties groeien en de vrije handel mogelijk slinken.

Forse volumes

Dat melden verkopers in het handelskanaal. Vertrouwen is er in de markt die nu door Elsanta wordt gedomineerd. De handelsweek begon dinsdag 23 april met grote volumes. Op FruitMasters kwamen prijzen tot stand van € 0,90 tot € 1,40 voor de beste klasse 1. Bij The Greenery was de prijs duidelijk lager dan vrijdag. Hoewel er bij Elsanta vrijdag grotere hoeveelheden voor de klok stonden, kwam de Elsantaprijs nu met zichtbare moeite tot een euro of erboven.

Middenprijs € 3,31

In de afgelopen week kwamen Belgische veilingen tot middenprijzen van € 3,31 per kilo voor Elsanta en € 3,53 voor Sonata. Ook in de week 15 lagen de verhoudingen zo, maar was de middenprijs 1 tot 2 dubbeltjes hoger. Deze week lijk die middenprijs niet haalbaar, maar met een andere weertype kan de verhoudinge op de markt veranderen, is de hoop van handelaren.

Voor wat de buitenlandse markten heeft Frankrijk veel eigen product en is Spaans product nog aanwezig in het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië.

Acties met Spaanse

In actie-overzichten van de Nederlandse supermarkten valt de kilo-actie op bij PLUS met Spaanse harde aardbeien. De helft van de ketens heeft nog Spaanse in de actie.

Klik hier voor meer grafieken voor Nederlands product.

Of registreer je om te kunnen reageren.