Fruit

Nieuws

Appel- en perensector Vlaanderen officieel in crisis

De Belgische minister van Landbouw Denis Ducarme helpt hardfruittelers met een tijdelijke premievrijstelling.

De fruitsector is officieel in crisis door de maatregel. De erkenning als sector in crisis komt neer op een vrijstelling van de sociale bijdragen voor de zwaarst getroffen bedrijven. Minister Ducarme noemt het een “tijdelijke maatregel om de telers wat ademruimte te geven, tot de crisis voorbij is”. Door de Russische boycot, de late nachtvorst in 2017 en de droogte vorig jaar zijn de financiële reserves op fruitbedrijven uitgeput. Vooral liquiditeitsproblemen spelen de bedrijven parten.

De erkenning als crisis komt op een verzoek van de schepen van Sint-Truiden Hilde Vautmans en de Boerenbond, meldt het Belgische persbureau Vilt.be. Sint-Truiden is een bekende fruitregio in Vlaanderen.

Sociale bijdragen

De vrijstelling betekent dat de betaling van de sociale bijdragen als zelfstandige voor 4 of 5 kwartalen wordt vrijgesteld, verminderd of uitgesteld. De vrijstelling kan via een eenvoudige aanvraagprocedure bij het sociaal verzekeringsfonds aangevraagd worden. Ook de varkens- en vleesveebedrijven komen in aanmerking voor zo’n vrijstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.