Fruit

Nieuws

Fruitteelt blij met ‘late vrijstelling’ paraffine

Fruitttelers kunnen tijdelijk paraffineolie inzetten tegen eitjes van groene appelwants, de perenbladvlo en fruitspintmijt. Daarmee kunnen de telers gelijk aan de slag in de boomgaard, omdat de vrijstelling volgens voorlichters op een laat moment is afgegeven.

Telers verloren de reguliere toelating, maar de tijdelijke vrijstelling van het middel Ovitex komt op een goed moment. De vrijstelling loopt tot 15 april.

‘Pijler’ geïntegreerde teelt

Volgens voorlichters zijn de voorwaarden van de vrijstelling goed in te vullen door de telers. Ook de etiketeisen met emissiemaatregelen liggen dicht bij de praktijk. Paraffineolie wordt gezien als pijler onder de geïntegreerde teelt in appelen en peren.

In juni 2018 is een reguliere toelatingsaanvraag ingediend voor een middel op basis van paraffineolie ter bestrijding van fruitspintmijt in de teelt van appel en peer en ter bestrijding van perenbladvlo in de teelt van peer. Deze toelating zal naar verwachting nog niet gerealiseerd zijn voor het teeltseizoen 2019.

Of registreer je om te kunnen reageren.