Doorgaan naar artikel

Aardbeitelers maken kennis met Veris bodemscanner

Loonwerker Huijbregts in Zundert beschikt sinds afgelopen zomer over de bodemscanner Veris MSP 3 voor het in kaart brengen van verschillen in de pH, organische stofgehalte en de geleidbaarheid in de bodem. De scangegevens vormen de basis voor het rechttrekken van die verschillen.

Huijbregts organiseerde gisterenavond voor aardbeitelers een publieke kennismaking met het scanapparaat. Juist voor aardbeien geldt dat de uniformiteit in de productie grotendeels bepaald wordt door de pH en het organische stofgehalte op een perceel. “Hoe egaler die beide factoren zijn, hoe uniformer het vochtgehalte in de bodem en de opnamemogelijkheden voor spoor- en hoofdelementen”, maakte adviseur Johan van de Logt van adviesbureau HortiNova in een toelichting duidelijk.

Aardbeitelers krijgen uitleg over de werking en mogelijkheden van de Veris scanner. - Foto: Joost Stallen

Aardbeitelers krijgen uitleg over de werking en mogelijkheden van de Veris scanner. – Foto: Joost Stallen

Huijbregts werkt sinds afgelopen zomer met het Veris scanapparaat. Het is het 9e exemplaar dat in Nederland draait. Veris wordt in Nederland vertegenwoordigd door Vantage Agrometius, dit bedrijf heeft ook de gps-apparatuur van Trimble in haar pakket.

pH, organische stof en EC

De scanner brengt heen en weer rijdend op onderlinge rijafstanden van 5 of 10 meter de verschillen in kaart voor de pH en voor het organische stofgehalte (met IR). Op de plekken in het perceel met de hoogste en laagste meetwaarden worden vervolgens bodemmonsters gestoken voor de vaststelling van de werkelijke pH en het organische stofgehalte op die meetpunten. Aan de hand daarvan wordt de situatie voor het hele perceel inzichtelijk gemaakt. Daarnaast voert de scanner een geleidbaarheidsmeting (=EC-meting) uit tot 30 cm en 90 cm diepte. EC-waarden zeggen iets over de aanwezigheid en het verloop van de hoeveelheid organische stof, de dikte van de teeltlaag en het verloop van het vochtgehalte over het perceel. “Je kunt onder andere afleiden waar eventueel storende lagen zitten, bijvoorbeeld vanwege een ophoping van leem, legde Stef Huijbregts bij het scanapparaat uit. “Een profielkuil kan zo’n vermoeden bevestigen, het probleem is dan mogelijk op te lossen met de diepspitter.” Tegelijk met de scan worden daarnaast de hoogteverschillen binnen het perceel in kaart gebracht, deze informatie kan gebruikt worden voor een (gps-gestuurde) kilverbewerking.

Voor de correctie van pH- en organische stofverschillen worden de scangegevens in taakkaarten gezet, voor de plaats specifieke dosering van kalkmeststoffen en/of compost.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin