Fruit

Nieuws

Teelt fruitperceel sturen met data sorteerresultaten

Nieuw onderzoek moet het mogelijk maken binnen een fruitperceel plaatselijk te bemesten of spuiten door bijvoorbeeld data te koppelen met sorteerresultaten.

Het innovatieprogramma Fruit 4.0 wordt daartoe met extra geld uitgebreid. Een breed consortium gaat hiermee aan de slag zodat het topsectorenproject met geld van overheid en bedrijfsleven wordt uitgevoerd. Zo zijn The Greenery en FruitMasters betrokken bij Fruit 4.0. De Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO) heeft hiervoor samen met Wageningen University & Research (WUR) financiering weten te realiseren.

Data-gedreven

Het doel van het project Fruit 4.0 is het verhogen van kwaliteit, duurzaamheid en efficiëntie van de Nederlandse hardfruitketen. Dat kan bijvoorbeeld door praktische en betaalbare technologische innovaties in data-gedreven fruitteelt. In het projectonderdeel ‘datamanagement voor bedrijf en keten’ wordt uitgewerkt hoe datakoppeling verbeterd kan worden.

Voorbeelden zijn het monitoren van bloesem- en vruchtontwikkeling in de boomgaard voor bijvoorbeeld gerichtere vruchtdunning of een betere oogstprognoses. Een ander voorbeeld is het koppelen van de sorteerinformatie aan informatie over een perceel.

Voorraadkisten traceren

In de eerste 2 jaar van het onderzoeksprogramma Fruit 4.0 zijn sensoren onderzocht voor in de boomgaard, waardoor nu al wel de voorraadkisten aan een bomenrij binnen een perceel gekoppeld kunnen worden. Wat de bijdrage is van overheid en bedrijfsleven in dit topsectorenproject kon de NFO nog niet zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.