Fruit

Nieuws laatste update:6 feb 2019

Octinion introduceert oogstrobot voor aardbeien

Rubion, zo heet de plukrobot die het Belgische R&F-bedrijf Octinion (Leuven) zal introduceren op de aanstaande Fruit Logistica, van 6 tot en met 8 februari in Berlijn. In Nederland gaat veredelaar Fresh Forward aan de slag met de robot.

De robot navigeert autonoom door de aardbeien, detecteert de rijpe vruchten, plukt ze zonder beschadigen en sorteert ze meteen in de eindverpakking, meldt Octinion.

Foto: Octinion
Foto: Octinion

Volgens het bedrijf zijn wereldwijd meer bedrijven bezig met de ontwikkeling van een plukrobot, maar is Rubion de eerste robot die klaar is voor de toepassing in verhoogde teeltsystemen. Daarbij maakt het niet uit of de teelt in een kas staat of onder een ander type overkapping. In Nederland gaat vanaf dit voorjaar een Octinion-robot aan het werk bij veredelingsbedrijf Fresh Forward. Het apparaat moet de ontwikkeling ondersteunen van rassen die optimaal geschikt zijn voor de robotoogst, licht Fresh Forward-directeur Teunis Sikma toe. Bij de huidige rassen hangen de vruchten veelal in een cluster, dat is minder optimaal voor de robotoogst.

Volgens Octinion-directeur Tom Coen maakt de plukrobot het mogelijk ‘te plukken volgens de noden van de markt, maar ook simpelweg wanneer de aardbeien klaar zijn om geplukt te worden, in plaats van wanneer plukkrachten voorhanden zijn. De consument gaat versere aardbeien in de winkel aantreffen, die bovendien minder kneuzingen vertonen.” De ontwikkeling van de Rubion startte in 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.