Doorgaan naar artikel

Fruitmot ook in PlanetProof-teelt te bestrijden

Ook bij het nieuwe certificatieschema PlanetProof leidt inzet van chemische middelen tegen fruitmot tot discussie.

Appeltelers durven niet zonder het chemische middel Coragen te telen om de fruitmotdruk onder controle te houden. Bij de meeste telers is het gangbare praktijk te starten met het chemische middel, bleek recent bij een hoorzitting voor PlanetProof. Inzet van virussen en feromoonverwarring lijkt aanvullend gebruikt te worden en die teeltpraktijk is toegestaan.

Ook in het nieuwe teeltschema staat dat niet-chemische bestrijding de basis moet zijn van geïntegreerde teelt, maar bij fruitmot lukt dat moeilijk de laatste jaren. Het gebruik van alternatieven als virussen is dan feitelijk voor de bühne en leidt tot extra kosten.

Meerdere generaties

In de afgelopen zomers was een duidelijke noodzaak voor chemische bestrijding. De fruitmot-druk met meerdere generaties was zo groot dat wel eerst gespoten moest worden. Dat beaamden de teeltadviseurs aanwezig. Het gebruik van virus en feromoonverwarring blijft belangrijk naast deze chemische behandeling. Zo schrijft het China-protocol feromoonverwarring voor, al geldt dat voor perentelers. In die teelt is de druk minder.

Noodzaak inschatten

Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM), dat betrokken is bij milieu-eisen in PlanetProof, wil graag weten wat telers doen en wanneer. De eerste behandeling met Coragen is toegestaan, stelt CLM, maar hoe moet een auditeur van een certificerende instelling daarmee omgaan? De noodzaak is goed in te schatten, zo stelde Geert van Gessel van de Centrale Adviesdienst Fruitteelt (CAF). “Dat is niet moeilijk. Wageningen UR heeft meetsystemen. Die zijn betrouwbaar en kun je raadplegen voor de noodzaak.”

Lees ook: Toplijst plagen EU: snuitkever, fruitmot en Xylella

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin