Doorgaan naar artikel

Hoogwerker volgt bomenrijen tot op enkele centimeters

De hoogwerker Genius van H&B Techniek uit Boven Leeuwen is voortaan voorzien van 3D-sensoren. Die sensoren maken het mogelijk de bomenrijen op enkele centimeters nauwkeurig te volgen. Ook het oversteken van tussenliggende paden en ‘de draad’ weer oppakken vormt geen enkel probleem.

Het besturingssysteem is een verdere doorontwikkeling op de hoogwerker zoals die in 2013 door H&B Techniek werd gepresenteerd. De 3D-sensoren werken met infrarood. De hoogwerker volgt de bomenrijen tot op enkele centimeters nauwkeurig en hij wijkt niet verder van de bomenrij af als er toevallig ‘laaghangend fruit’ aan de boom hangt. Er kunnen snelheden tot circa 5 kilometer per uur mee worden gehaald, op aanvraag behoren hogere snelheden tot 8 kilometer per uur tot de mogelijkheden.

Tekst gaat verder onder foto

De hoogwerker volgt de bomenrijen tot op enkele centimeters nauwkeurig. - Foto: H&B Techniek

De hoogwerker volgt de bomenrijen tot op enkele centimeters nauwkeurig. – Foto: H&B Techniek

Nauwkeurig door dieptewerking

De 3D-sensoren maken voor de start een meting van de bomenrij. Vanuit die data positioneert de hoogwerker zich op een bepaalde afstand van de bomenrij. De sensoren meten zowel links als rechts de afstand van de hoogwerker tot de bomenrij en die metingen gaan met een bepaalde dieptewerking daarin. Daardoor worden eventuele laaghangende takken of fruit uitgefilterd en blijft de afstand tot de bomenrij constant. Omdat de sensoren door deze dieptewerking als het ware ver vooruit kijken, kan de hoogwerker probleemloos tussen gelegen rijpaden oversteken en een nieuwe bomenrij weer naadloos aanpakken. Het systeem is ook geschikt om op andere zelfrijdende machines of op trekkers te monteren.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin