Fruit

Nieuws

Provincie in hoger beroep mezenschade perenteelt

De provincie Noord-Holland vraagt de Raad van State om niet alsnog de volle mezenschade op een fruitbedrijf te moeten vergoeden.

Noord-Holland neemt geen genoegen met een oordeel van de Alkmaarse rechtbank over het amputeren van de schaderegeling voor schade aan fruit. De provincie ging vandaag in hoger beroep bij de Raad van State in een zaak over schade bij fruitteler Fischer Fruits in Westwoud.

De provincie keerde een schadevergoeding uit nadat het bedrijf in 2015 was bezocht door Europees beschermde mezen. Van de getaxeerde schade van bijna € 9.000 kreeg Fischer Fruits slechts 60% vergoed. Dat was tegen het zere been van de fruitteler, die bij de rechter in Alkmaar om een hogere vergoeding vroeg.

Rechtbank geeft teler gelijk

De rechtbank in Alkmaar maakte ten gunste van Fischer gehakt van de provinciale schaderegeling. Daarbij volgde de rechtbank ook de oordelen van andere rechtbanken in Zeeland en Noord-Brabant in soortgelijke zaken. De afbouw van schadevergoeding in een periode van 3 jaar was volgens de rechtbanken in strijd met de wet. Daarom ging er een streep door die afbouw.

De schaderegeling werd door de provincies toegepast, nadat ze de bevoegdheid over schadevergoedingen overnamen van het Faunafonds begin 2017. Dat zorgde voor veel verontwaardiging bij fruittelers, onder meer vanwege het niet meer of nog maar gedeeltelijk willen vergoeden van de in de fruitteelt geregeld voorkomende mezenschade.

Onvoldoende preventiemogelijkheden

Vorig jaar liet de Raad van State de regeling gedeeltelijk in stand in een reeks hoger beroepen. De provincies waren er niet in geslaagd om te bewijzen dat er goede maatregelen zijn om schade aan peren veroorzaakt door mezen te voorkomen. Het plaatsen van netten is bedrijfseconomisch niet verantwoord. De Raad oordeelde ook dat de afbouwregeling met 60% vergoeding voor het jaar 2015 redelijk is. Maar de provincies moeten voor de schade veroorzaakt in latere jaren per geval bekijken hoe hoog de schadevergoeding moet zijn.

‘60% in dit geval redelijk’

De provincie Noord-Holland vindt nu dat het oordeel van de rechtbank Alkmaar in de zaak van Fischer Fruits moet worden teruggedraaid. In die zaak is namelijk 60% van de schade vergoed en de Raad vond dit percentage vorig jaar redelijk. Het ligt daarom volgens de provincie voor de hand dat de Raad van State ook de vergoeding voor Fischer Fruits redelijk vindt.

Of registreer je om te kunnen reageren.